Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećan broj oboljelih

Zagrebu prijeti epidemija mišje groznice?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je posljednjih mjeseci zabilježen porast oboljelih od mišje groznice.

U zadnja dva-tri mjeseca u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu zabilježen je povećan broj oboljelih od hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom- HVBS (poznatije kao "mišja groznica"), što može biti uvod u epidemiju te bolesti tijekom kasnog proljeća i ljeta.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

Riječ je o virusnoj bolesti koja se u pojedinačnim slučajevima javlja svake godine, a svakih nekoliko godina u obliku epidemija. Barem jedna trećina oboljelih ove godine je infekciju dobila na Medvednici, priopćeno je iz klinike "Dr. Fran Mihaljević".

U Hrvatskoj je uzrokuju dvije vrste hantavirusa: Puumala (PUUV) i Dobrava (DOBV), a prenose se udisanjem aerosola inficiranog izlučevinama malih glodavaca.

Najčešći rezervoari hantavirusa u Hrvatskoj su riđa voluharica (Myodes glareolus) i žutogrli šumski miš (Apodemus flavicollis). Ljudi koji puno borave u prirodi bilo zbog rekreacije ili profesionalnih razloga (planinari, izletnici, vojnici, šumski radnici, poljodjelci, zemljoradnici i sl.) najizloženiji su infekciji hantavirusima.

Istraživanja na Medvednici 2012. godine pokazala su iznimno visoku stopu zaraženosti malih glodavaca tim virusima na Medvednici.

Upozorenje zbog mišje groznice: Čuvajte se boravka u prirodi i rada u vrtu!

Da bi se smanjio rizik od infekcije, osobama koje se kreću u prirodi preporuča se izbjegavanje kontakta s glodavcima i njihovim izlučevinama, mjesto na kojem se boravi u prirodi je potrebno održavati čistim kako bi se smanjila mogućnost nastanjivanja glodavaca.

Savjetuje se da se populaciju glodavaca oko nastambi smanji postavljanjem klopki i otrova za glodavce, sve rupe na kućama treba zatvoriti kako bi se onemogućio ulazak glodavaca u zatvorene prostore, travu i grmlje potrebno je ošišati i očistiti najmanje 50 metara od kuće, te skloniti odlagališta raznih materijala koji mogu poslužiti glodavcima za sklonište.

Smeće treba držati zatvoreno i poklopljeno, prilikom čišćenja prostora za koje se sumnja da su u njima boravili glodavci, potrebno je posuti dezinficijensima i oprezno očistiti bez podizanja prašine, koristeći pritom masku i rukavice.

Tijekom boravka u prirodi, namirnice i vodu treba zaštititi od glodavaca, sirove plodove ubrane u šumi i poljima potrebno je dobro oprati i ostaviti do drugog dana da odstoje, a pušačima se savjetuje da obavezno operu ruke prije pušenja tijekom boravka u prirodi.

Građanima se preporuča da ne diraju gnijezda glodavaca, a uginule glodavce pomoću štapa stave u plastičnu vrećicu, zakopaju ili spale, koristeći masku i rukavice.

Detaljne upute za građane i zdravstvene djelatnike nalaze se u brošurama i posterima na web stranici Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i Grada Zagreba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene