Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi ili zadnji sat

Prijepori oko vjeronauka u školama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnateljima škola u Hrvatskoj i službeno je na stol stigao naputak ministra Željka Jovanovića da vjeronauk stave kao prvi ili posljednji sat u rasporedima svojih učenika!

Preporuka ministra obrazovanja Željka Jovanovića izazvala je žestoku javnu raspravu Usprotivila se Crkva, a ni ravnateljima nije jednostavno napraviti posve novu satnicu.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

A ministar Jovanović u svojoj preporuci kaže da sat vjeronauka bude prvi ili zadnji sat. 'To znači da se ne smije događati da djeca koja ne idu na vjeronauk da se skitaju po dvorištu', kaže predsjednik Ivo Josipović.

Crkva se usprotivila Vladi jer kaže da krši ugovor sa Svetom stolicom. 'Prijedlogom ministra se ne krše ničija prava niti prava učenika niti se sada, u ovom slučaju kako je organizirana nastava, krše prava učenika koji tu nastavu ne pohađaju', pojašnjava prof. dr. Ivica Maštruko, sociolog religije.

>> Treba li vjeronauk biti prvi ili zadnji sat, ili bilo kad u rasporedu?

A kako rasporediti vjeroučitelja da radi samo prvi i zadnji sat? 'Imam vjeroučitelja koji radi još u jednoj školi i on zapravo ne može stići i na prvi i na zadnji sat. Naravno da učitelj koji radi u dvije ili tri škole, dato definitivno ne može stići', kaže ravnatelj prof. Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja OŠ. Sada se čeka sastanak premijera Zorana Milanovića s predstavnicima HBK.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene