Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadiranje u jezgru

Prijedlog koji je na noge digao Trogir: Hoće li izgubiti UNESCO status?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto drveća, tik do trogirske jezgre planira se gradnja.

Veliku buru u Trogiru podigao je prijedlog urbanističkog plana uređenja grada. U neposrednoj blizini stare gradske jezgre planira se gradnja stambenih zgrada. Stručnjaci upozoravaju kako bi takva gradnja mogla ugroziti status Trogira koji je na UNESCO-voj listi Spomenika svjetske kulturne baštine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Trogir Pod zaštitom UNESCO-a Kamen u povijesnim ulicama zamijenili novim, građani bijesni: "Dragi turisti, dođite u Trogir, grad kojim vlada glupost i nepromišljenost"

Umjesto drveća, tik do trogirske jezgre koju je zaštitio UNESCO, planira se gradnja. Konzervatori su na nogama.

'Na tom dijelu su planirani objekti koji prema našim mjerama zaštite nikako ne mogu proći. Tu se planiralo jednim dijelom otvorit i za stambenu izgradnju', rekao nam je Miroslav Katić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Trogiru.

'25 razloga zašto nikada ne biste trebali posjetiti Hrvatsku'

Konzervatori ovdje žele zelenu zonu.

'To je kontaktna zona i mi smo zato odbili taj plan', kaže Katić, a na pitanje bi li to utjecalo na UNESCO odgovara da bi utjecalo sigurno.

'Svakako i mi bismo morali o tome UNESCO izvijestiti', kaže.

Trogir je pod kapom UNESCO-a od '97. Ovaj dio grada, kažu stručnjaci, mora biti primjereno uređen.

Oni povezuju Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i BiH! Uskoro će se naći na važnoj listi

'Trogir je odluka lokalne vlasti nitko iznad njih, naravno da se mora ministarstvo uključit ako dođe do takvih opasnosti da dođe do međunarodnog skandala da se to skine sa popisa svjetske baštine', kaže Marko Špikić iz Međunarodnog savjeta za spomenike i spomeničke cjeline.

Graditi se mora

Gradonačelnik je uvjeren da Trogir neće biti maknut s UNESCO-va popisa. Ipak, graditi se mora.

'Normalno je da ovo lučko pristanište prema gradu ima neku vrstu šetnice, da ima neke turističke sadržaje pored toga i da bi to imalo normalno moramo kroz planove provest. Neće se tu ići s megalomanijom, niti se želi radit neboder. Želi se radit ono što je primjereno u okviru turizma', kaže trogirski gradonačelnik Ante Stipičić.

Građani su zabrinuti. A što će se na kraju ovdje graditi, odlučit će Grad nakon razmatranja primjedbi pristiglih na urbanistički plan uređenja.

Pomicanje dijela Dioklecijanove palače zbog suncobrana

Problema je bilo i u Dioklecianovoj palači koja je također pod zaštitom UNESCO-a. Prije nekoliko mjeseci netko je pomaknuo kameni blok težak otprilike 300 do 400 kilograma, a taj blok dio je Dioklecijanove palače koja je, znamo, pod zaštitom UNESCO-a.

Iz splitskog konzervatorskog odjela kazali su nam kako je netko micao kameni blok kako bi postavio suncobran.

Baš poput Marka Pola - Mali hotel s Korčule kojeg voli Hollywood osvaja svijet

Srećom, vraćen je na svoje mjesto, a bilo kakvo uklanjanje, diranje ili micanje kulturnih spomenika strogo je zabranjeno jer se ne radi samo o gradskoj, nego i o svjetskoj kulturnoj baštini.

Stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu kako u brojnim gradskim središtima koja su pod zaštitom bilježe zamjenjivanja pa i oštećenja kulturne baštine. To bi u konačnici značilo zapravo i ugrožavanje same te kulturne baštine.

Kažu i da nema mjesta panici, ali bismo se zbog ovakvih događaja svakako trebali zabrinuti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene