Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zainteresirana javnost

Oni povezuju Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i BiH! Uskoro će se naći na važnoj listi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska na UNESCOVOJ listi zaštićene materijalne baštine ima 8 znamenitosti; a njima bi se uskoro mogli pridružiti i stećci.

Stećci su srednjovjekovni nadgrobni spomenici, nastali u razdoblju od 12. do početka 16. stoljeća. Rezultat je to projekta razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije, koja je obuhvatila sve lokalitete srednjovjekovnih stećaka, posebnosti koja povezuje Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika

Stećak iz 14. stoljeća pravi je primjer povijesnog bogatstva. Konzervatori su obišli 190 lokaliteta i tvrde, brojne su specifičnosti. 'Novakovo greblje u Čepikućama je jedan od lokaliteta obrađenih u projektu Herkul i baš ovaj stećak je jako specifičan, i po svom obliku - sljemak koji ima krov, po ukrasima s arkadama, i sa štitom i mačem na jednoj strani', rekao je Ivan Alduk iz konzervatorskog odjela u Imotskom.

BiH: Tragali za nestalima u ratu, pronašli stećke

Smatra se kako je sačuvano između 70 i 100 tisuća stećaka, a specifičnost ukrašavanja samih stećaka je raznolikost samih tipova. Dovoljno da se zainteresira cijela svjetska javnost. Stećci su prijavljeni za UNESCO listu, a već su krenule pripreme i za kulturni turizam.

Razvojna agencija najjužnije hrvatske županije tijekom tri godine u ovaj projekt uložila je više od 2 i pol milijuna kuna, te obišla sve četiri države uključene u ovaj projekt.

'Za vrijeme otvorenih dana u Europskom parlamentu, sedam je dana bila postavljena izložba. Rezultati i povratne informacije su zaista dobre. Mi trenutno bilježimo oko 3 tisuće posjeta', istaknula je Melanija Milić iz razvojne agencije DUNEA.

A nakon primanja na listu svjetske baštine, i nakon pokretanja Staze stećaka ta će brojka biti mnogo veća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene