Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije godinu dana potpisan pristupni ugovor

Kosor: Angela mi je dobacivala 'bravo, Jadranka', a ja njoj 'hvala, danke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Točno prije godinu dana, 9. prosinca 2011. Hrvatska je potpisala Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, čijom će članicom postati 1. srpnja 2013., nakon ratifikacije ugovora u Hrvatskoj i zemljama članicama.

Potpis na pristupni ugovor stavili su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Ugovorom o pristupanju predviđeno je da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. srpnja 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice EU-a obave proces ratifikacije.

Ugovor je potpisan nakon završetka pristupnih pregovora koji su trajali skoro šest godina. Pregovori su otvoreni 4. listopada 2005. godine, a završeni su 30. lipnja 2011. na zadnji dan mađarskog predsjedništva.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Slika nije dostupna Čačić: 'Koalicija Uspješna Hrvatska očekuje 5 do 10 mandata'

>> Gauck: Pristupanje Hrvatske EU-u neće propasti zbog Njemačke

Prije potpisivanja pristupnog ugovora, zastupnici Europskog parlamenta su 1. prosinca 2011. velikom većinom glasova izglasali pristanak na njegovo potpisivanje.

Merkel bodrila Kosor, Kosor uzvratila sa hvala i danke

Za Dnevnik Nove TV, potpisivanja sporazuma podsjetila se tadašnja premijerka Kosor. Kaže da je to bio neopisiv doživljaj, da je imala tremu prije čitanja govora jer je u jedan trenutak shvatila da se to stvarno događa, ali se nakon nekoliko sekundi opustila i govorila iz srca. Bilo je dirljivo, kaže, primati čestitke, a posebnu je upamtila onu od Angele Merkel.

'Kad bi spomenuli Vladu RH i premijerku onda je nekoliko puta gospođa Merkel koja je sjedila u redu iza rekla bravo Jadranka. Tako da je to meni bilo veliko veselje i ja sam se nekoliko puta okrenula i rekla hvala, hvala, danke', kaže Kosor.

Podsjetimo, hrvatski građani su se na referendumu 22. siječnja ove godine dvotrećinskom većinom izjasnili za ulazak u Europsku uniju. Za je glasovalo 66, 27 posto, a protiv je bilo 33,13. posto birača koji su izišli na birališta. Na referendumu je glasovalo 43,51 posto birača.

Do sada je hrvatski pristupni ugovor ratificiran u 19 od 27 država članica. Preostala je još ratifikacija u osam zemalja članica - Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Belgiji, Danskoj, Nizozemskoj i Sloveniji.

U nekima od tih zemalja postupak je već pri samom kraju poput Velike Britanije, gdje je završen postupak u Donjem domu, zatim u Francuskoj i Belgiji. Dio preostalih zemalja čekat će na završno izvješće Europske komisije o monitoringu, koje će biti objavljeno u ožujku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene