453829
453829
453829
453829
453829

PREVENTIVA JE NAJVAŽNIJA Jedan pregled može spasiti život

  • , 17.10.2016., 13:04
  • Autor:
  • komentara

Preventiva je najvažnija! Jer se jedino tako rak može otkriti na vrijeme i izliječiti.

 
 
 
 
Mjesec borbe protiv raka dojke (Video: Dnevnik Nove TV)
Mjesec borbe protiv raka dojke (Video: Dnevnik Nove TV)

Prije 10 godina Dragica je napipala kvržicu na dojci. Odmah je otišla na pregled gdje je ubrzo i doznala najgoru dijagnozu.

"Sjedi preko puta doktor i kaže: Oprostite gospođo Vrban, karcinom je. Tog trena vam se okrene cijeli život naopačke, ne vidite doktora, ona ambulanta je postala prebijela, suze krenu!", prisjetila se gospođa Dragica iz Siska. Ali je krenula i borba za izliječenjem.

"Ja sam rođena kraj Kupe! Rekoh - nije to škamp, to je mali kupski rak i ja ću ga pobijediti! I nadam se da jesam", kaže.

Podaci za prošlu godinu o oboljelim ženama nisu nimalo dobri.

"Imamo oko 2400 čak i 2500 žena oboljelih godišnje od raka dojke. Na žalost, i smrtnost nam je prešla 1000 umrlih žena", kaže Ivan Milas iz Klinike za tumore.

Zbog sve modernije dijagnostike, velik broj karcinoma je izlječiv jer se otkrije u ranoj fazi.

"Isto tako, modernije su mogućnosti liječenja, pogotovo kemoterapije, ovi pametni lijekovi, imunoterapije- sve više nam oružja stoji na raspolaganju", objašnjava Andrej Roth iz Klinike za tumore.

Za oporavak je bitna i rehabilitacija.

"Da funkcioniraju u aktivnostima dnevnog života, u socijalizaciji i povratku na posao...'', kaže Ljiljana Vrcić Kiseljak.

Važna je i prehrana.
"Ono što se preporučuje je imati konstantnu koncentraciju vitamina d u organizmu. Isto tako postoje namirnice poput zelenog čaja, kurkumina i soje", kaže nutricionistikinja Katarina Dujmović.

Podaci pokazuju kako će svaka osma žena oboljeti od raka dojke - poručuju iz Udruge Europa Donna. Zbog toga je ključna prevencija.

"30% karcinoma žene same napipaju. Dakle, to je veliki broj. I čim nešto napipa treba se javiti svom liječniku", kaže Vesna Ramljak, Europa Donna.

"Kao što svaka od nas ode frizeru, kozmetičaru... mislim da bi pod obavezno trebale uvesti jednom godišnje otići na ultrazvuk dojke", poručuje Josipa Pavičić.

Jer taj jedan pregled može spasiti život.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se