Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šok u Splitu zbog ostavke

Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem"

Aktualno Galerija Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Hitna pomoć - 1 Hitna pomoć - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Noćni klub - 2 Noćni klub - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Noćni klub - 1 Galerija 1/4 >>
Ne jednom, nego čak dva puta - ostavku je dao šef splitske policije. Prvi put zbog sina koji mu je pijan slupao službeni policijski auto. Drugi put, odnosno u nedjelju zbog drugog sina koji je sudjelovao u tučnjavi.

Liječnici se i dalje bore za život mlađeg muškarca koji je pronađen ozlijeđen ispred splitskog kluba u noći s petka na subotu. Ozljede je zadobio u tučnjavi u kojoj je sudjelovao i maloljetni sin načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Šef policije Slobodan Marendić zbog toga je podnio ostavku, koju je Ministar unutarnjih poslova prihvatio.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom dvogodišnje Danke Ilić - 1 Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Ocu osumnjičenog za ubojstvo male Danke određen pritvor, naložena obdukcija umrlog sina: Tijelo ubijene djevojčice traže dronovi

Službenu ostavku prenosimo u cijelosti: "Privatna situacija u kojoj sam se našao kao otac, nespojiva je s profesionalnom ulogom načelnika policijske uprave. Vjerujem da je jedino ispravno da se trajno izuzmem od obavljanja rukovodećih funkcija unutar MUP-a. Obitelji ozlijeđenog mladića izražavam žaljenje i nadam se njegovu što skorijem ozdravljenju."

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je kako je Marendiću sada "kredibilitet nažalost narušen".

"Neodrživo je biti u poziciji da si na čelu sustava koji brine o javnom redu i miru i sigurnosti,“ komentirao je Davor Božinović.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović i ministar Oleg Butković Predizborni okršaji Butković poručio Milanoviću i njegovu rođaku: ''Uzmite mi sve, samo mi kravicu ne dirajte''

Ovo je već drugi put da šef splitske policije daje otkaz. Prvi put je Marendić dao ostavku 2018. godine kada je njegov, tada 19-godišnji sin, u alkoholiziranom stanju razbio službeni automobil MUP-a, čije ključeve je uzeo bez njegova znanja.

Posljednji slučajevi nasilja uznemirili su građane Splita koji poručuju kako takve slučajeve treba spriječiti prije nego što nedužni mladi ljudi nastradaju. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Teška prometna nesreća Užas kod Gline: Dvije osobe poginule u sudaru

Iz KBC-a Split javio se pročelnik Hitnog prijema Ton Josip Krnić i komentirao stanje pretučenog mladića.

"U fazi smo gdje pokušavamo što bolje kontrolirat ozljedu koja je nastala, u prvom redu se radi o edemu mozga. Znači naticanju i uz to je prisutno krvarenje intrakranijalno", poručio je Krnić.

Budući da se sin načelnika istražuje, istragu je preuzela susjedna policijska uprava odnosno šibensko-kninska policija. Također, Marendićeva zadržavanje na tom radnom mjestu zaista je teško zamislivo. Za razliku od slučaju od prije šest godina gdje je u pitanju bila materijalna šteta, ovdje je ipak jedan mladi život ugrožen.

Šibenska policija dovršila je kriminalističko istraživanje slučaja.

Petorica osumnjičena za nanošenje osobito teške tjelesne ozljede

Policija je o svemu poslala priopćenje.

"Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave šibensko-kninske su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i četvoricom maloljetnika osumnjičenih za počinjenje kaznenog djela osobito teške tjelesne ozljede na štetu 22- godišnjaka koje se dogodilo u Splitu, 6. travnja ove godine.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičenici u subotu, 6. travnja oko 3:30 ispred kluba u ulici Supavla u Splitu, nakon kraćeg verbalnog sukoba, tjelesno napali 22-godišnjaka na način da su mu zadali više udaraca nogama i rukama u predjelu tijela i glave.

Oštećenom 22-godišnjaku su u KBC Split konstatirane teške tjelesne ozljede opasne po život.

Osumnjičenici će tijekom večeri biti predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske, uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu", navodi se u priopćenju policije. 

Za to je propisana kazna od jedne do osam godina zatvora, javlja reporter Ivan Kaštelan. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Predizborni obilasci Plenković: ''Milanović lupa bez veze, a moj prvi video na TikToku je bio rekordan''

Ovo je druga smjena u splitskoj policiji u manje od dva mjeseca. U veljači je smijenjen i načelnik druge policijske postaje, a dvojica službenika su suspendirani. Sve to zbog propusta u slučaju nasilničkog ponašanja prema skupini mlađih Splićani koje je rastrojeni muškarac uznemiravao u automobilu, kaže reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Otkriven uzrok smrti brata Dankinog ubojice: Priveden je zbog sumnje da je pomogao sakriti tijelo

Novi šef splitske policije je Marko Srdarević kojeg pamtimo pa oštrom istupu upravo prema navijačima kad su prije dvije godine bocama gađali policajce i neke od njih ozlijedili.

U pitanju je iskusni djelatnik MUP-a koji je bio na nizu rukovodećih pozicija i u Splitu i u Zagrebu. Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem. Na osobni zahtjev pozdravio se s tom funkcijom nakon samo sedam mjeseci. Tako da nije isključeno da će na ovom zahtjevnom radnom mjestu šefa splitske policije biti samo do odabira nekog dugoročnijeg rješenja, javlja Kaštelan. 

 Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene