Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljene žalbe zbog oduzimanja umjetnina

'Možemo dokazati da su Sanaderove umjetnine stečene zakonito'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik Sanadera će pokušati vratiti oduzete umjetnine.

Pročitajte i ovo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

 

Odvjetnici najavljuju žalbe zbog oduzimanja umjetnina i zahtijevaju uvid u spis koji bivšeg premijera tereti za izvlačenje 28 milijuna kuna iz državnih tvrtki. Čini se da USKOK nema namjeru udovoljiti njihovoj želji.

>> Istražuje se ima li Sanader slike nestale iz muzeja Grada Splita

>> VIDEO: Zaplijenjeno 30-ak novih umjetnina Sanaderovih

Teško je pobrojati sve umjetnine koje su posljednjih dana iznesene iz vile Sanaderovih u Kozarčevoj ulici. Radilo se dan i noć, a u nekoliko kombija odvezeno je 300-tinjak slika i skulptura.

Postupanja policije i USKOK-a uznemirila su obitelj kao i sudsko odbijanje žalbe na odluku o blokadi imovine. Ipak će pokušati vratiti umjetnine i dokazati da su stečene zakonito. ‘Mislim da mi možemo dokazati da to nije stečeno u ovom inkriminirajućem razdoblju’, kaže Goran Suić, odvjetnik obitelji Sanader.

Ministar policije Tomislav Karamarko optužbe za uznemiravanje smatra taktikom branitelja. Tvrdi, slike su oduzete prema zakonu. ‘Policija nikog ne uznemirava! Nemojmo uopće ići s takvim premisama jer nemaju veze sa stvarnošću. Jedno je sprovođenje odluka istražnog suca, a druga stvar su nekakve konstrukcije o teroriziranju policije’, kaže Karamarko.

'Mi sve prvo saznajemo od novinara'

Sanaderov odvjetnik Goran Suić podnio je nekoliko sudskih žalbi kao i zahtjev za uvid u spis na temelju Sanaderovog odbacivanja krivnje pred austrijskim tužiteljima. ‘Kakva nam je situacija s tim žalbama, takva nam je situacija i s pretresom, odnosno s plijenidbom imovine. Mi sve prvo saznajemo od novinara, a tek onda saznajemo od onih organa od kojih bi to trebali znati’, naglasio je Suić.

Bez spisa obranu je nemoguće pripremati, no USKOK na takvu molbu nema namjere pristati. Uvid će odvjetnicima dopustiti tek kada osobno ispitaju Sanadera. Ako se bivšeg premijera ne izruči Hrvatskoj postoji opcija da ga se ispita i videolinkom kao što su to nedavno iskoristili koruški parlamentarci. Dok se čeka razvoj situacije, 300-tinjak umjetnina procijenit će vještak. Istražitelje zanima kolika je točna vrijednost Sanaderove kolekcije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene