Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećan stupanj higijenske zaštite

Zaraženih sve više, poseban režim uveden i u vrtiće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj oboljelih od svinjske gripe i dalje raste. Prema posljednjim, sada već starim podacima, oboljelih je više od 2500, a bolest se pojavljuje i u krajevima koji su do sada bili pošteđeni. Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo danas je tijekom popodneva trebala objaviti nove podatke o broju zaraženih, no u posljednjem telefonskom razgovoru kazali su nam kako će oni biti objavljeni tek sutra ujutro.

Uz Zagreb epicentar zaraze su Split i Dalmacija. U Zadru je na zaraznom odjelu završila i jedna trudnica. Oprezni su svi pa je tako i u vrtićima na snazi poseban režim - povećan je stupanj higijenske zaštite djece. 'Trebamo prati ruke i kad kišemo i kašljemo onda trebamo staviti ruku na usta', osnove je naučila i mala Lorena, a i tete su dobile dodatne upute. 'Djecu redovito vodimo van, provjetravamo prostore, higijena u vrtićima je sada pod jednom većom paskom', kazala Jadranka Milivojević, zdravstvena voditeljica vrtića Milana Sachsa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pridržavajte se liječničkih savjeta Izbjegavajte zatvorene prostore s puno ljudi Slika nije dostupna Ministarstvo priopćilo Broj zaraženih od nove gripe popeo se na 2500

Svinjska gripa realnost je i u Zadru. 20-ak novozaraženih potražilo je danas liječničku pomoć. Većina je ipak puštena na kućnu njegu. 'Svega je jedna bolesnica, radi se o trudnici. Zaprimljena je na ginekološki odjel i ona je hospitalizirana zbog visoke temperature i drugih simptoma gripe', kazao je dr. Boris Dželalija sa zaraznog odjela Opće bolnice Zadar.

>> Milinović: Preminula još jedna žrtva svinjske gripe

>> Izbjegavajte zatvorene prostore s puno ljudi

>> BiH: Broj oboljelih od H1N1 udvostručen u tjedan dana

Svinjska gripa u Splitu već je odnijela dva života. 61- godišnji muškarac bio je i prva žrtva u Hrvatskoj, a prije dva dana bolesti je podlegla i 3-godišnja djevojčica. Na liječenju u bolnici još je 18 osoba. Traži se proglašavanje epidemije. 'Ako svijet ima pandemiju onda i Hrvatska vjerojatno ima epidemiju', kazao je dr. Nikola Bradarić s Odjela za zarazne bolesti KBC-a Split. No, umjesto epidemijskih mjera ministar Milinović se odlučio za poziv ugostiteljima da zabrane pušenje jer dim oštećuje sluznice i time slabi imunitet. No na to će se, čini se, ipak rijetki odlučiti. 'Nikad ja njega ne čujem, ne zanima me on', kazao je o ministrovim riječima jedan ugostitelj.

Na oprez se odlučila i jedna privatna splitska gimnazija. Nastava je obustavljena, a slične mjere preporučuju se i ostalim školama gdje se pojavi veći broj zaraženih. U riječkome KBC-u su pak od danas su zbog epidemije zabranjeni posjeti bolesnicima. Odluku je donijelo ravnateljstvo na temelju dogovora s Epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo u Rijeci kako bi se spriječilo širenje zaraze među bolesnicima na koje ta gripa može imati jači učinak nego na zdrave osobe. Prvi slučajevi zabilježeni su i u Osijeku pa su posjete zabranjene i u osječkom KBC-u kroz koji dnevno prođe i do pet tisuća pacijenata.

Hoćete li se cijepiti protiv svinjske gripe?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene