Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni posjet bolnici

Je li premijerka ugrozila živote djece u Klaićevoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerkin posjet djeci oboljeloj od malignih bolesti u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici nije prošao bez posljedica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna najmlađi i najranjiviji Ravnatelj Klaićeve o porastu broja malih pacijenata: ''Tjeskoba, nemir, zatvorenost, promjena ponašanja... Korona je ostavila traga na djecu'' Slika nije dostupna Izolirani od drugih Više od 100 hospitalizirane djece u Klaićevoj na COVID odjelu

Naime, krenule su optužbe kako je političku promociju i činjenicu da je izborna godina stavila ispred sigurnosti bolesne djece koju je svita novinara, fotoreportera i političara mogla dodatno zaraziti. No, iz Vlade poručuju kako se nije dogodilo ništa što se ne ponavlja godinama te da nema govora o ogrožavanju zdravlja bolesne djece.

'Premijerka je donatorica Odjela od 2005. godine. Svi prisutni imali su potrebnu zaštitu, a kad se ulazilo u sobe pod vodstvom dr. Roića, novinari su ostali vani, a svi ostali su, također sa zaštitama, ušli unutra, s tim da su se fotoreporteri i snimatelji zadržali jako kratko', kazao nam je glasnogovornik Vlade Mladen Pavić. Naglašava kako mu nije jasno da se cijela stvar jako humanitarnog karaktera može pretvoriti u ovakvo nešto.

>> Premijerka posjetila djecu oboljelu od tumora

Napominje kako je prije nekoliko dana na istom odjelu, pod istim tretmanom bio i predsjednik Ivo Josipović te da nije bilo ovakvih reakcija. 'Troje roditelja djece se nalazilo tamo i razgovaralo s premijerkom o nadogradnji drugog kata bolnice. Njihove reakcije su pozitivne i roditelji su jako zahvalni što se javnost informira o potrebama njih i njihove djece', tvrdi Pavić napominjući kako je bolnica zatražila i dobila pristanak svih roditelja čija su djeca u to vrijeme bila posjećena što je uobičajena procedura. Također, naglašava kako je snimateljima i fotoreporterima unaprijed dogovoreno da se lica djece zamagljuju, što se kao i uvijek dosad, ispoštovalo u svim medijima.

O svemu se očitovao i ravnatelj bolnice Sestara milosrdnica dr. Krešimir Rotim koji optužbe medija kako je posjetom ugroženo zdravlje i privatnost pacijenata naziva neutemeljenim. Priopćuje kako je po nalogu Potpredsjednika Vlade i Ministra zdravstva određen hitni i izvanredni nadzor u Klaićevoj bolnici koji je pokazao da niti u jednom trenutku 'zdravlje djece nije bilo ugroženo jer su se poštivale sve mjere zaštite'. Svi posjetitelji su imali zaštitu prema standardima zaštite imunokompromitiranih bolesnika, a roditelji su bili suglasni.

'Posjete nisu bile dozvoljene djeci koja su pod posebnom zdravstvenom skrbi i smještena u obrnutoj izolaciji i prostoru gdje se provodi mega terapija', priopćeno je iz bolnice.

Medijske kritike posjeta su dio predizborne kampanje čime se žele diskreditirati uspjesi zdravstvenog sustava u protekle dvije godine ministar Milinović Na cijelu situaciju osvrnula se i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić koja kaže da je bolničko osoblje dužno štititi privatnost pacijenata, prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata, a osobito djece.  'To se ponajprije odnosi na obvezu čuvanja podataka o zdravstvenom stanju pacijenta, ali i na zaštitu pacijenata, na primjer, od neželjenog snimanja, jer je i njihov boravak na liječenju njihova privatna stvar. Osoblje bolnice je usto dužno osigurati uvjete koji neće narušiti djetetov oporavak niti će na bilo koji način ugroziti njegovo zdravstveno stanje i liječenje', ističe Jelavić podsjećajući kako pri medijskom istupanju obvezno treba imati pristanak djeteta i roditelja.

U obranu premijerke stao je i ministar Darko Milinović koji je kazao kako Kosor nije prekršila prava djece pacijenata niti ugrozila njihovo zdravlje. Također, tvrdi da je Kaže da premijerka već 20 godina posjećuje tu bolnicu, kojoj je pokrovitelj i kojoj je darovala 'vlastitih 250 tisuća kuna'.

'Medijske kritike posjeta su dio predizborne kampanje čime se žele diskreditirati uspjesi zdravstvenog sustava u protekle dvije godine, kazao je Milinović koji je također povukao paralelu s posjetom predsjednika Josipovića istom odjelu 'što nije medijski zabilježeno kao kršenje zakona'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene