Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što kaže pitali smo Grčića

Premijer i treći dan bez komentara na oštre kritike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U obranu državnih financija stali su Milanovićevi potpredsjednici Branko Grčić i Vesna Pusić.

Treći dan otkako je Europska komisija Hrvatsku ekonomiju svrstala među najgore u Europskoj uniji - od premijera Zorana Milanovića i dalje nema komentara. I ministar financija Boris Lalovac uspješno je izbjegavao kamere, no zato su u obranu državnih financija stali Milanovićevi potpredsjednici - Branko Grčić i Vesna Pusić!

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..."

Zoran Milanović u četvrtak je otvorio 190. sjednicu Vlade. Ali na premijerovom dnevnom redu niti danas nije bilo mjesta za komentar na oštre kritike koje su stigle iz Europe na račun Hrvatskog gospodarstva.
I dok on šuti - svoje viđenje kako bi zemlju izvukla iz krize - iznijela je prva potpredsjednica.

'Ekonomija se ne spašava smanjivanjem deficita, smanjivanje deficita je rezultat gospodarske politike, a ona se mora bazirat na gospodarskom rastu', rekla je Vesna Pusić.

'Gospodarski rast je 0,2, najmršaviji će bit sljedeće godine?', pitali smo je. 'Da, u tom dijelu mislim da se moramo koncentrirat da dođemo na veću stopu rasta od toga', odgovorila je

Milanović: Imao sam otvorene oči i uši za argumente najsiromašnijih

Komisija predviđa smanjenje BDP-a ove godine od 0,7 posto, rast nezaposlenosti na 17, 7 posto te povećanje deficita proračuna na 5,6 posto.

Što na sve kaže premijer - pitali smo prvog mu suradnika Grčića.

'Kad vas već zanima što premijer misli o tome - samo dan prije toga dao je po meni jednu vrlo, vrlo kvalitetnu i odmjerenu izjavu', odgovorio je Grčić na pitanje je li razgovarao s premijerom o lošim prognozama i što on kaže, te nastavio:

'Zašto su korigirane stope za Hrvatsku u ovom trenutku i to neznatno, u ovom trenutku zapravo isključivo zbog činjenice da Europa nije išla onim putem kojim je i da neke naše ključne komponente za gospodarski oporavak izuzetno ovise o Europi', rekao je.

I dok Grčić prstom upire u Europsku politiku - Europa kaže - glavni je problem to što Hrvatska ne provodi strukturne reforme.

'Brojke su potvrda nespremnosti Vlade na provedbu strukturnih reformi'

'I to. ali naše unutarnje slabosti i relativno spora provedba', kaže Grčić.

Za iduću godinu planiran je minimalan rast od 0, 2 posto. HZZO izlazi iz držane riznice. A već ove godine proračunski prihodi podbacili su za 2 milijarde kuna. Plaće i mirovine, može se čuti neće dirati - gdje onda rezati?

'Svaki resor treba napraviti svoj racionalni proračun što ćemo i učiniti mi smo i svaki rebalans napravili kako treba, nema razloga da to ne činimo i sa proračunom', rekla je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

'Strpite se još par dana i proračun ide u proceduru', poručio je Grčić.

O državnim financijama nije želio govoriti ni ministar Lalovac. Izbjegao je kamere uoči, ali i poslije sjednice Vlade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene