Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Milanović: Imao sam otvorene oči i uši za argumente najsiromašnijih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o socijalnoj skrbi uskladit će se s odredbama Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja.

Nacrt prijedloga zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika" Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao

Nacrt prijedloga zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske
Novim se zakonom definira što su to urbana područja te se predlaže osnivanje vijeća za regionalni razvoj. Potpredsjednik Vlade i resorni ministar, Branko Grčić, kaže kako se ovim zakonom uvodi pravedniji sustav kojim će se efikasnije planirati regionalni razvoj.
Ovim se zakonom se predviđa uspostavljanje četiri urbane aglomeracije - oko Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke.

'Pomoć su dosad dobivala područja koja su razvijenija od 75% prosjeka, dok neka područja kojima je pomoć potrebna nisu dobivala ništa', rekao je Grčić.

Novim zakonom se mijenja stanje u kojem 100 jedinica lokalne samouprave koje imaju indeks razvijenosti ispod 75% hrvatskog prosjeka ne prima nikakvu pomoć. Isto tako, 65 jedinica lokalne samouprave prima pomoć i potpore, a prešle su prag razvijenosti od 75%. Njima će se postepeno smanjivati pomoć.

'Ja bih ovo nazvao pravom solidarnošću. Ovo je politika solidarnosti. Ono što smo imali ranije je u jednom trenutku isto bila politika solidarnosti, ali je institucija nadživjela samu sebe i postala kontraproduktivna', rekao je premijer Zoran Milanović i dodao kako se sada Hravtska vodi za europskom politikom prema regijama.

'Imao sam otvorene oči i uši za argumente najsiromašnijih koji ne dobivaju potpore', rekao je premijer.

'Brojke su potvrda nespremnosti Vlade na provedbu strukturnih reformi'

Zakon o Poreznoj upravi

Novim Zakonom o poreznoj upravi uspostavlja se partnerski i savjetodavni odnos Porezne uprave prema poduzetnicima. 'Porezna uprava ići će savjetodavno prema poduzetniku, a ne da 3 godine poslije dođe do kazne, iako kod poduzetnika nije postojala nakana', rekao je ministar Lalovac.

'Ako birokracija nije svjesna svog posla to može biti prostor za korupciju', rekao je premijer Milanović i dodao kako uspješnost rada Porezne uprave određuje uspješnost jedne politike.

'Moramo paziti da poduzetnici daju ono što trebaju državi, ali da se istovremeno razvijaju i rade', rekao je Milanović.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi Vlada usklađuje odredbe Zakona o Poreznoj upravi s odredbama Zakona o državnim službenicima i Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika.

Također, predlaže se da se Ured za velike porezne obveznike ustroji kao poseban područni ured nadležan za velike porezne obveznike na području Hrvatske.

Predlaže se i zakonom propisati posebne uvjete koje ravnatelj Porezne uprave mora ispunjavati da bi bio imenovan na dužnosničko radno mjesto ravnatelja Porezne uprave. To su deset godina radnog iskustva na rukovodećem položaju i nepostojanje sigurnosnih zapreka za obavljanje tih poslova. Zamjenik ravnatelja, pak, uz opće uvjete, morao bi ispunjavati i poseban uvjet - to osam godina radnog iskustva na rukovodećem položaju.

Zakon o socijalnoj skrbi

Zakon o socijalnoj skrbi se usuglašava s jedinstvenim tijelom vještačenja. 'Riječ je o tome da se do sada vještačenje za različita tjelesna oštećenja odvijalo na nekoliko različitih razina, događalo se ste da ste u jednom gradu mogli dobiti jednu procjenu u drugom sasvim drugu. Vještačit će se po istim parametrima što znači da će se isto tjelesno oštećenje jednako vještačiti i procjenjivati na istu odštetu', rekla je ministrica Milanka Opačić.
Zbog toga se događalo da su mnoghi bili zakinuti pogrešnom procjenom. 'Jedinstveno tijelo vještačenja ukida nepravde', rekla je Opačić.

Opačić je razložila i izmjenu Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Posvojiteljima koji istovremeno posvajaju više djece izjednačavamo pravo na roditeljski dopust s pravima zaposlenih roditelja.

Ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda

Europska unija će nam dodijeliti 8,6 milijuna eura pomoći za elementarnu nepogodu u veljači, te 8,9 milijuna eura za poplave u svibnju.

Odlukom je Ministarstvo gospodarstva zaduženo da upravlja i kontrolira tim bespovratnim sredstvima, a u skladu sa zahtjevima Europske komisije odredit će i neovisno revizorsko tijelo koje će izvršiti reviziju namjenskog korištenja sredstava.

Ministarstvo gospodarstva je Europskoj komisiji podnijelo dvije službene prijave za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti EU i obje su ocijenjene prihvatljivima, izvijestila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Riječe je novcu koji se daje za obnovu infrastruktre i onome što služi javnoj uporabi, a ne za štete na privatnim objektima.

Država će nabaviti robu i usluge za stanovništvo s poplavlenih područja u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. Radi se o lož ulju, lopatama, metlama, ormarima itd.)

Oprost dugova

Vlada je izglasala i otpis dospjelih i nedospjelih potraživanja po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske. Dugovi su otpisani za 108 korisnika kredita, a o tome je odlučilo stručno povjerenstvo Ministarstva financija.

Ukupni iznos oproštenog duga je 12.477.240,69 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene