Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimili novinari

VIDEO Pogledajte što su bijesni građani dovikivali Milanoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje na poplavljenim područjima Karlovca lošije je nego rekordne 2010. godine, u što se u južnim karlovačkim naseljima, gdje je poplavljeno najmanje stotinu kuća, u srijedu osobno uvjerio premijer Zoran Milanović.

Pomoć građanima pružaju sve interventne službe, a na izgradnji sustava obrane od poplave se radi, rečeno je premijeru Milanoviću koji je obišao Turanj, Gornje Mekušje i Logorište, gdje su se izlile Korana i Mrežnica, prvenstveno zbog visokog vodostaja Kupe.

Pročitajte i ovo Ilustracija On sve opovrgava Bivši premijer izbačen iz zrakoplova, posvađao se sa stjuardesom: Bio je pijan? Je li kampanja krenula? - 3 Bliže se izbori? Nema gdje ga nema, Plenković u par dana obišao gotovo cijelu Hrvatsku: "Pa on ovim tempom već dugo radi"

Sasvim je izvjesno da je današnja poplava u Karlovcu rekorda, nakon izgradnje kanala, jer je vodostaj Kupe već u 15 sati iznosio 813 centimetara, a i dalje raste, rekao je rukovoditelj Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, Zoran Đuroković.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Zijah Mahmudspahić i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić, pokazali su premijeru stanje i odveli ga do kuća koje je poplavila Korana i Mrežnica.

U Gornjem Mekušju je tako Marina Hajsan, kada je premijer došao, trpala u vreće pijesak. Potužila se kako nije dobila pravu pomoć, dodavši da „ovakva voda tu nije bila nikada, te da je možda razlog izgradnja nasipa uz pročistač, koji nije završen“.

Dok je premijer prolazio poplavljenim područjem bilo je usputnih dobacivanja. 'Lako se provozati, doći i vidjeti. To je najlakše', dobacila mu je jedna ogorčena građanka.

Premijer Milanović je u izjavi za medije kazao kako je normalno da građani stotinjak poplavljenih kuća nisu zadovoljni stanjem, da su neki od njih i bijesni, ali da je gospođa Marina Hajsan dokaz kako nisu za ovaj obilazak i novinare birali „manekene“. Dodao je kako je važno da se sagleda pravo stanje i učini sve što se može.

UŽIVO Poplavljen i Jarun: Potok probio nasip, postavljaju se vreće s pijeskom

Loše je stanje, imovina je ugrožena, ali slijedeće će godine biti bolje jer je u izgradnji nasip Gornje Mekušje. Normalno je da gospođa nije sretna, čuli ste, rekla je da takvu vodu ne pamti. Uvijek će država i lokalna samouprava pomoći u ovakvim situacijama koliko mogu, ali nasipi se grade, a ovo se ne može spriječiti, kao ni kiša, naglasio je premijer Milanović.

Istina je kako nije realno da će se gradnja svih 30 kilometara nasipa oko Karlovca - za što je potrebno oko 350 milijuna kuna - dogoditi uskoro, ali se gradi, rekao je Milanović.

Rukovoditelj centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Đuroković naglasio je kako je riječ o velikom poslu. Potvrdio je da planovi i dio projekata za čitav sustav obrane Karlovca postoje, ali da će gradnja 30 kilometara nasipa kada jednom počne, zbog uređenja imovinsko pravnih i drugih poslova, trajali najmanje deset godina, realno dvadeset.

Do tada se na karlovačkom području poduzimaju sve mjere te se čiste vodotokovi, kazao je Đuraković, dodavši kako je u Karlovcu preveliki nebranjeni prostor da bi gradnja zečjih nasipa bila svrhovita.

Perinić je izvijestio premijera Milanoviću da se građanima pruža pomoć te kako je spremna pomoći i vojska, ali, kazao je, za sada „nema potrebe za daljnjim narastanjem snaga“.

Goran Franković iz karlovačke Javne vatrogasne postrojbe, izvijestio je da je u Vojniću od jučer poplavljeno između pedeset i sto kuća, u Karlovcu također oko sto, a još najmanje 500 kuća u fazi je priprema obrane od poplave.

Inače, maksimalni vodostaj Kupe, nakon što je 70-tih godina izgrađen kanal Kupa-Kupa s nasipom, kao dio nikada dovršenog sustave obrane Karlovca od poplave - bio je 2010. godine i iznosio je 809 centimetara.

Danas u 15 sati vodostaj Kupe u Karlovcu je iznosio 813 centimetara, a i dalje raste. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene