Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodostaj u padu

FOTO Ovako je izgledao prolazak vrha vodenog vala kroz Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog visokog vodostaja Save potok na Jarunu probio je nasip. Stoga su se postavile vreće s pijeskom kako bi se zaštitile zgrade i obiteljske kuće na tom području.

Ukoliko imate fotografije poplavljenih područja šaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, no nipošto se nemojte dovoditi u opasnost.

Pročitajte i ovo Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi Slika nije dostupna moj.report@novatv.hr SNIMKE IZ ZRAKA Pogledajte poplavljeni dio Hrvatske!

U srijedu nešto iza 22 sata vrh vodenog vala prošao je kroz Zagreb. Vodostaj rijeke Save opada i sada iznosi 351 centimetar.

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević pozvao je Vladu Republike Hrvatske i Hrvatske vode da intenziviraju aktivnosti oko gradnje nasipa na području Zagrebačke županije, jer se poplave u posljednjih nekoliko godina sve češće događaju, priopćio je Stožer zaštite i spašavanja.

Stožer podsjeća i kako su u srijedu iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije upozorili stanovnike da postoji opasnost od onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda uslijed nadiranja voda.

Stanovnici se mole, kako se navodi, da bistru vodu iz bunara ili lokalnih vodovoda prije konzumiranja ili pak napajanja životinja prethodno prokuhaju. Prokuhanu vodu treba ohladiti i odmah konzumirati, ili je nakon prokuhavanja treba spremiti u hladnjak kako ne bi došlo do razvoja određenih bakterija, upozorava Stožer i dodaje da se, ako je voda zamućena ne smije konzumirati niti nakon prokuhavanja, budući da se prokuhavanjem ne uništavaju kemijske tvari koje su dospjele u nju.

Prema saznanjima Stožera, voda iz javnih vodovoda nije zagađena i može se nesmetano konzumirati.

Stožer napominje i kako je u srijedu navečer u prostorijama Zagrebačke županije organizirano cijelonoćno dežurstvo članova Stožera zaštite i spašavanja kako bi se kontinuirano mogle zaprimati informacije s terena.

Podsjeća i kako su sve operativne službe (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Policijska uprava Zagrebačka) u stanju pripravnosti.

Navedeno je i kako se stanje na području Vrbovca normalizira te da se voda povlači i na velikogoričkom području.

Međutim, kako ističe Stožer, na velikogoričkom području se u srijedu navečer očekuje vodeni val iz Slovenije pa postoji mogućnost uvođenja izvanrednih mjera zaštite od poplave. Na terenu je raspoloživa mehanizacija komunalnih tvrtki, a djelatnici Hrvatskih voda i vatrogasci su spremni reagirati u slučaju potrebe.

Zahvaljujući naporima radnika Vodoopskrbe, vatrogasaca i građana, spriječeno je izljevanje potoka Vrapčak prema okolnim stambenim zgradama.

Zbog visokog vodostaja Save, a posljedično i visokog vodostaja jezera Jarun, građane koji su parkirali svoje automobile na području ŠRC Jarun, moli se da ih što prije premjeste kako bi izbjegli štetu i omogućili žurnim službama uvjete za rad.

FOTO Izlijevaju se rijeke: 'Očekujemo još problema'

Budući da Sava vrlo sporo otječe, voda se akumulirala u obližnjem potoku koji je probio nasip te sada prijeti kućama i stambenim zgradama na tom području zbog čega se postavljaju vreće s pijeskom.

Stanje je alarmantno, a mnogi stanovnici su noć proveli ispumpavajući podrume. Apeliraju da se što prije nešto poduzme jer su slične probleme, iako ne u ovim razmjerima, imali i u studenom prošle godine.

Na mjernoj stanici Jankomir u 15:00 sati je bila 682 cm. (Hina/D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene