Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret izborima

Vlada usvojila novi paket pomoći: Pogledajte koje su sve mjere uključene

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 1 Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 1 Foto: Vlada RH Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 2 Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 2 Foto: Vlada RH +7 Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 3 Galerija 1/12 >>
Dva osnovna cilja novog paketa pomoći koji je usvojila Vlada jesu zadržavanje niske cijene energije i doprinos smanjenju inflacije, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Vlada je usvojila šesti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, ukupne vrijednosti 503 milijuna eura, kojim osigurava nastavak stabilnosti cijena struje i plina, a nastavlja se i pomoć umirovljenicima, braniteljima i socijalno ugroženim građanima.

Za zadržavanja cijena energije u novom paketu izdvaja se 389, a za borbu protiv inflacije 114 milijuna eura, kazao je premijer Andrej Plenković, koji je na početku sjednice održao uobičajeni uvodni govor i podsjetio na sve aktivnosti Vlade tijekom proteklih tjedan dana. 

 



Između ostalog, istaknuo je Nacionalnu kampanju za promicanje pozitivnog i ravnopravnog roditeljstva te pokazao bedž koji u sklopu nje nosi na reveru, a potom je u ime resornih ministara predstavio najnoviji paket pomoći građanima u borbi protiv inflacije.

Istaknuo je da će mjere pomoći biti još kalibriranije kad bude uspostavljen Registar stanovništva, a šesti po redu paket mjera vrijedit će od 1. travnja do 30. rujna 2024. 

Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr

Cijene struje, plina i 30 osnovnih proizvoda ostaju iste

''Najvažnija informacija - ovaj paket težak je 503 milijuna eura, cilj je zadržati nisku cijenu energenata i donijeti niz mjera kako bi zaštitili građane od inflacije'', istaknuo je premijer.

''Cijena plina također ostaje ista, nepromijenjena, mi ćemo dati nadoknadu HEP-u kako ne bi porasla cijena. Cijena toplinske energije također ostaje nepromijenjena, a mjera je teška 108 milijuna eura. Što se tiče zaštite od inflacije, ukupni paket mjera težak je 114 milijuna eura. Ostaje ograničena cijena 30 osnovnih proizvoda, tu nema nikakvih promjena'', kazao je Plenković.

Andrej Plenković Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 1 Foto: Vlada RH

Andrej Plenković Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 2 Foto: Vlada RH

Andrej Plenković Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 3 Foto: Vlada RH

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Afera Geodetski fakultet Ovo je sadržaj dokumenta koji USKOK traži od EPPO-a: Po njemu nema nikakvih dvojbi o nadležnosti

U sklopu paketa su uredbe i odluke temeljem kojih će država i dalje subvencionirati cijene energenata (struja i plin) za kućanstva i poduzetništvo kako ne bi bilo povećanja cijena.

Produljuje se privremena mjera ograničenja cijena električne energije do 30. rujna ove godine te se cijena ne mijenja. Potrošnja struje na koju se neće plaćati povećana cijena od 50 posto ostaje do visine 3000 kilovatsati šestomjesečne potrošnje.

Za poduzetništvo, određuje se cijena radne energije do 250.000 kilovatsati ukupne šestomjesečne potrošnje električne energije, dok se za razliku potrošene električne energije iznad 250.000 kilovatsati šestomjesečne potrošnje za kupce iz kategorije poduzetništvo primjenjuje ugovorena cijena s opskrbljivačem električne energije. Cijena ostaje 62 eura po kilovatsatu.

Ne mijenja se ni cijena plina. Kupcima u kategoriji kućanstava subvencionira se trošak tako da se na računu koji opskrbljivač plinom isporučuje kupcu, neto iznos cijene za potrošnju energije umanji odnosno da se nadoknadi razlika između cijene 27,7 eura po megavatsatu i cijene utvrđene metodologijom. Kako su se cijene na tržištu stabilizirale oko 27,7 Eura/MWh, očekuje se da će iznos razlike biti bitno manji u odnosu na odluke koje su stabilizirale cijene iz 2022. i 2023. godine. Ako cijena bude manja od 27,7 Eura/MWh, neće se subvencionirati.

Cijena ostaje ista i za toplinsku energiju za 159.000 korisnika centralnih sustava.

Andrej Plenković Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 4 Foto: Vlada RH

Andrej Plenković Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 5 Foto: Vlada RH

Andrej Plenković Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 6 Foto: Vlada RH

Pročitajte i ovo Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku

Pomoć umirovljenicima i braniteljima

Odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, najkasnije u ožujku umirovljenicima s mirovinom do 320 eura isplatit će se 160 eura, od 320 do 460 eura 120 eura, a od 460 do 600 eura 80 eura jednokratne naknade.

Umirovljenici s mirovinom od 600 do 730 eura dobit će 60 eura, a za one s mirovinom od 730 do 880 eura naknada će iznositi 50 eura. Mjera se odnosi na 830.000 umirovljenika.

Nezaposlenim braniteljima iz Domovinskog rata, korisnicima prava u sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i sustavu socijalne skrbi, isplatit će se jednokratnih 100 eura.

Radi smanjenja utjecaja porasta cijene energenata na socijalno ugrožene skupine, kojima je utvrđen status ugroženog kupca energenata, produžuje se trajanje roka u kojem se može priznati i obračunavati uvećani iznos naknade za još šest mjeseci, tj. do 30. rujna ove godine.

Do toga dana pružateljima socijalnih usluga smještaja, organiziranog stanovanja, boravka, usluge pomoći u kući - aktivnost pripreme i dostave obroka te udomiteljskim obiteljima osiguravaju se sredstva za naknadu troškova električne energije, toplinske energije i plina.

Andrej Plenković Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 7 Foto: Vlada RH

Andrej Plenković Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 8 Foto: Vlada RH

Andrej Plenković Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći - 9 Foto: Vlada RH

Andrej Plenković Vlada usvojila šesti paket mjera pomoći Foto: Vlada RH

Naknade za dizel, nadoknada HEP-u

Vlada je donijela i Uredbu o nadoknadi dijela troška dizelskog goriva koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom cestovnom prijevozu putnika za razdoblje od 1. travnja 2024. do 31. ožujka 2025. godine. Pravo na nadoknadu imaju osobe koje obavljaju komercijalni prijevoz putnika koje su na temelju odredbi Pravilnika o ostvarivanju prava na povrat dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika.

Šesti paket mjera pomoći Vlade RH by DNEVNIK.hr on Scribd

Odobrena je nadoknada razlike HEP-u za kupce kategorije poduzetništvo između ugovorene cijene i cijene obračunate kupcima za razdoblje 1. listopada 2022. – 31. ožujka 2023., u iznosu od 547,08 milijuna eura. Odobrenim iznosom izvršit će se prijeboj s dioničarskim zajmom od 400 milijuna eura.

"Dokapitalizacija HEP-a neće biti potrebna"

Plenković je apostrofirao ulogu HEP-a, koji je u proteklih nekoliko godina podnio velik teret u provedbi mjera ograničenja cijena energenata te značajno doprinio stabiliziranju energetskog tržišta.

Lanjskog ožujka, podsjetio je, donesena je odluka o davanju dioničarskog zajma HEP-u i pokretanja postupka dokapitalizacije, što je predstavljao prvi korak pomoći toj kompaniji kako bi mogla normalno funkcionirati i ulagati.

Taj dioničarski zajam je dan u iznosu od 400 milijuna eura, bilo je predviđeno još dodatnih 500 milijuna eura. No, rekao je predsjednik Vlade, izmjenama pravnog okvira prošle jeseni predviđeno je da HEP, kao i ostali opskrbljivači na tržištu električne energije imaju pravo na kompenzacijske mjere, odnosno obeštećenje zbog cijena električne energije za razdoblje od ožujka 2023. i nadalje.

"Tako da je u odnosu na prvotno planiranu dokapitalizaciju HEP-a, Vlada odlučila na neselektivan način obeštetiti HEP i za one troškove koje je kompanija imala tijekom 2022. (...) Provedena je analiza točno utvrđenih troškova HEP-a (...) i obeštećenje će se u potpunosti izvršiti i to prijebojem s dioničarskim zajmom, najavom isplate oko 130 milijuna eura do kraja 2025. godine, kao i odricanjem isplata ostvarenih dobiti do iznosa od oko 200 milijuna eura. Sve s ciljem realizacije investicijskog ciklusa HEP-a u narednom razdoblju", poručio je Plenković.

Pročitajte i ovo Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku

Razorni požari potaknuli zajedničku nabavu na europskoj razini

Vlada je donijela odluku o nabavi dva kanadera za gašenje požara ukupno vrijedna 105 milijuna eura, a novac za njihovu kupnju osigurava Europska komisija (EK) u okviru rescEU mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Potreba za uspostavom europskih kapaciteta za gašenje požara uvjetovana je klimatskim promjenama, upozorio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Istaknuo je da su upravo razorni požari od sjevera do juga Europe bili poticaj za donošenje odluke o pokretanju zajedničke nabave radi uspostave potrebnih kapaciteta na europskoj razini.

Radi se o nabavi 24 nova kandera, od čega će 12 (po dva za svaku članicu uključenu u zajednički postupak nabave) biti dio trajnih rescEU kapaciteta, a dodatnih 12 novih kanadera nabavlja se nacionalnim sredstvima.

Pročitajte i ovo Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

Istaknuo je i da je došlo do promjene u vlasničkoj strukturi proizvođača te da sada ponovno kreće njihova proizvodnja uz potporu agencije Canadian Commercial Corporation i kanadske vlade i to novog modela/prototipa kanadera DHC-515. "Imajući sve navedeno u vidu, pregovori o ugovoru koji ćemo zaključiti 25. ožujka trajali su više od četiri godine", dodao je Božionović.

Hrvatska će prva s kanadskom korporacijom potpisati ugovor o nabavi dva nova kanadera koja se u stopostotnom iznosu financiraju europskim sredstvima.

Oni vrijede 105 milijuna eura, a sastavljena je i lista rezervnih dijelova, vrijednih više od sedam milijuna eura, koji će se isto tako u stopostotnom iznosu financirati europskim sredstvima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene