Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredna sjednica Sabora

Plenković objavio tko će biti novi ministar gospodarstva i održivog razvoja: "Vrlo je ozbiljan"

Kandidat za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja je Damir Habijan, objavio je premijer Andrej Plenković, a dodao je da i je još 12 hrvatskih državljana pušteno u petak iz pritvora u Grčkoj te se sljedećih dana može očekivati puštanje još njih 20-tak.

Damir Habijan bit će novi ministar gospodarstva i održivog razvoja umjesto smijenjenog Davora Filipovića, kazao je premijer Andrej Plenković u petak u Bruxellesu.

"Riječ je o zastupniku Hrvatskog sabora iz Varaždina, pravniku koji je do sada bio predsjednik gradske organizacije HDZ-a u Varaždinu i predsjednik Gradskoga vijeća. Ima 42 godine, bavio se korporativnim pravom, ima iskustva u poslovnom svijetu i vrlo je ozbiljan", rekao je premijer.

"On je to prihvatio, to znaju i čelni ljudi u HDZ-u i Vladi. Dobio je i potporu vladajuće većine, a sastanak parlamentarne većine ćemo održati u ponedjeljak i tada će se Habijan predstaviti našim kolegama. Nakon toga ću uputiti pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i zahtjev za održavanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora. Pričao sam s njim i načelno smo dogovorili da to bude u srijedu", dodao je premijer.

Plenković je također rekao da je u petak iz grčih zatvora pušteno još 12 navijača i da ih je dosad sveukupno odande izašlo 75, a očekuje da će ih se oko Božića i Nove godine pustiti još 20-ak.

Pročitajte i ovo Eksplozija granate u Ukrajini Užasan incident VIDEO Vijećnik upao na sjednicu i bacao bombe: Ima puno ranjenih, neki su u teškom stanju

Najavio je i relaksaciju mjera protiv afričke svinjske kuge te dodao da će biti dopuštena svinjokolja i puštanje mesa u promet.

"Jutros sam razgovarao s povjerenicom Stellom Kyriakides koja je zadužena za pitanja javnog zdravstva. Razgovarali smo o akcijskom planu kojeg je Vlada uputila Europskoj komisiji prije desetak dana, a vezan je za sve mjere koje smo poduzeli u suzbijanju i kontroli afričke svinjske kuge'', rekao je.

"Danas je na temelju našeg izvješća u jednom posebnom odboru donesena odluka o relaksaciji mjera, što znači da ćemo regionalizacijom i novim zoniranjem onoga što je bilo pod mjerama ograničenja biti u mogućnosti da naši poljoprivrednici mogu obavljati svinjokolju u svojim gospodarstvima te da se meso tih svinja može stavljati na tržište u Hrvatskoj", pojasnio je.

Jandroković najavio sjednicu

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ranije je zastupnicima najavio još jedno okupljanje prije Božića kako bi Sabor potvrdio novog ministra gospodarstva.

"Po svemu sudeći, vidimo se uskoro na izvanrednoj sjednici, no ne mogu sa potpunom sigurnošću reći kada, najvjerojatnije idućeg tjedna", rekao je Jandroković, podsjetivši da je Vlada ta koja šalje prijedlog za izbor novog ministra i time utječe na datum sjednice.

Plenković je bivšeg ministra Davora Filipovića razriješio dužnosti nakon što je otkriveno da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević oporbi slao povjerljive informacije i Mreži TV nudio da veći broj državnih tvrtki i institucija na televiziji kupi oglasni prostor u zamjenu da se dio državnog novca podijeli s njim.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene