Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer na Hvaru

Plenković o porezu na nekretnine - što slijedi i trebamo li popunjavati obrasce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković posjetio je danas Jelsu gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse.

Vlada će, nakon 20 godina, donijeti novi Zakon o otocima, a on će u proceduru već ove jeseni, najavio je premijer Andrej Plenković na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse.

Pročitajte i ovo Otkazivanje operacija - 1 neradni dan Bolnice odgađaju operacije i preglede na dan izbora: "Nemaju pravo na to! Ovo je krajnje bezobzirno" Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

"Vlada će nastojati dati dodatni impuls razvoju Hvara i svih hrvatskih otoka te njihovom položaju u široj strategiji regionalnog razvoja Hrvatske. Prije svega tako da nakon više od 20 godina donesemo novi Zakon o otocima", poručio je Plenković. 

S ciljem unaprjeđenja kvalitete života na hrvatskim otocima te njihova razvoja, naglasio jeda je u okviru Ministarstva regionalnog razvoja osnovana posebna uprava za otoke koja će biti zadužena i za privlačenje sredstava iz EU fondova.

Plenković je istaknuo i da će Vlada pomoći rješavanju bitnih prioritetnih projekata za Hvar pa je tako u program za razvoj i gadnju cesta 2017./2018. uvrštena i cesta Jelsa-Sućuraj. Najavio je bolje prometno povezivanje otoka s kopnom, ali i otoka međusobno.

"Pelješki most će se graditi"

Premijer Plenković odgovarao je na pitanja novinara. Kazao je da se, kad je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta, projekt nastavlja bez obzira na najave BiH da neće dozvoliti gradnju prije nego što se riješi pitanje granice.

"Vlada je bila sasvim jasna. Ne samo da se projekt izgradnje nastavlja, već smo za njega dobili i bespovratna sredstva. Dijalog sa susjednim zemljama, pa tako i Bosnom i Hercegovinom, da. Ukoliko bilo što treba pojasniti našim susjedima, pojasnit ćemo. No, tehničke karakteristike mosta omogućuju neškodljivi prolaz svim vrstama plovila koja bi mogla ići prema Neumu", istaknuo je Plenković dodavši da ne očekuje nikakav međudržavni spor između Hrvatske i BiH oko Pelješkog mosta.

Komentirajući informacije da Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete natječaja za voditeljicu eskpertne radne skupine za kurikularnu reformu te da ministrica obrazovanja već mjesec dana čeka očitovanje Dijane Vican, predsjednice posebnog stručnog povjerenstva za strategiju obrazovanja koje je izabralo Culej, premijer je kazao kako Dijana Vican ima njegovu punu potporu.

"Dijana Vican odlično radi svoj posao, ima moju potporu. Povjerenstvo ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskog plana provedbe strategije. Sve ostalo su špekulacije, a vidim i da neki interni dokumenti cure po medijima. Očekujem da će ministrica Divjak pronaći onoga tko te radne dokumente distribuira medijima", kazao je premijer. 

"Još ćemo vidjeti kada ćemo ići s porezom na nekretnine"

Na pitanje do kada se odgađa porez na nekretnine i zašto građani svejedno moraju ispunjavati obrasce kao da će on ići, premijer je kazao:

"Važno nam je da imamo ažuriranu evidenciju nekretnina. Očito je dosadašnje evidentiranje nekretnina bilo nejednako, odnosno prikupljanje podataka među gradovima i općinama. Potrebno je dodatno vrijeme da se komunikacijski predstavi ovaj zakon i njegovi ciljevi. Činjenica da se taj porez naziva porez na nekretnine izazvao je veliku buru u javnosti i mislim da trebamo više senzibilizirati javnost o sadržaju tog zakona. Trebamo održati nekoliko temeljitih stručnih rasprava i kada dođe vrijeme ocijeniti kada da idemo s tim", poručio je Plenković dodajući da je porez na nekretnine bio manji dio porezne reforme i da je o odgodi razgovarao s ministrom financija Zdravkom Marićem.

Kad je pak riječ o povećanju naknada za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja što je izazvalo veliko negodovanje u Srbiji i BiH, a o čemu je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odlučio samoinicijativno, Plenković je kazao:

"Ministar Tolušić ima podršku u svojim aktivnostima no pravilnik je donesen bez konzultacija s Vladom i bilo kakve procedure na razni užeg kabineta. Njegova je namjera u načelu bila dobra, ali metodologija i tajming nisu. Pravilnik je izmjenjen i to je sve".

 


 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene