Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lipa traži od Vlade

Odgoda poreza na nekretnine: "Građani su zbunjeni, recite jasno što im je činiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga poreznih obveznika Lipa zahtijeva od Vlade da, slijedom najave premijera Andreja Plenkovića o odgodi primjene poreza na nekretnine, građane na jasan i nedvosmislen način obavijesti trebaju li ili ne popunjavati obrasce za porez na nekretnine koje ovih dana dobivaju ili su već dobili na kućne adrese.

Brojni zbunjeni i zabrinuti građani i potpisnici peticije Udruge Lipa protiv uvođenja poreza na nekretnine javili su se udruzi, jer nije u potpunosti jasno što se od njih očekuje – postoji li i dalje obaveza da popunjavaju upitnike koje su dobili ili im pristižu od gradova i općina. Naime, Ministarstvo financija od 11. kolovoza je, bez obzira na odgodu primjene poreza na nekretnine, izdalo naputak da se i dalje prikupljaju podaci o nekretninama od njihovih vlasnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepopularan potez Digli su Hrvatsku na noge: "100 tisuća potpisa dovoljan je razlog da Vlada odustane od poreza na nekretnine" Slika nije dostupna Opterećenja kućnog budžeta Peticija protiv poreza na nekretnine: ''Odlučno NE novom nametu ne može biti jasnije''

Međutim, Udruga Lipa upozorava da je prikupljanje podataka koji su već u posjedu javnih tijela u koliziji sa zakonom, i to s odredbama najmanje tri zakona.

"Sukladno članku 82. Zakona o sustavu državne uprave, javna uprava ne smije u postupcima zahtijevati uvjerenja o činjenicama (podatke) o kojima vode službene očevidnike, već se takva uvjerenja trebaju pribavljati po službenoj dužnosti.

Takva odredba je sukladna članku 47. Zakona o općem upravnom postupku (ZUP) kojim je propisano kako će službenici po službenoj dužnosti pribavljati podatke o činjenicama o kojima službenu evidenciju vodi javnopravno tijelo kod kojeg se vodi postupak, odnosno drugo javnopravno tijelo.

Obzirom da bi se državne baze podataka konačno mogle i digitalizirati, relevantan je i Zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi, koji u članku 10. ukazuje kako su tijela javne uprave dužna pribaviti i preuzeti podatke iz javnih registara po službenoj dužnosti, bez traženja istih od stranaka (građana), odnosno poslovnih subjekata", priopćili su iz Lipe.

Upitnici koje su građani ovih dana dobivali od jedinica lokalne samouprave sadrže pitanja o činjenicama (podacima), o kojima se vode službeni očevidnici, pa stoga Lipa takvo postupanje, navode, smatra suprotno zakonu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene