Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Uska grla' u bolnicama

Ostojić: Zbog štrajka su se povećale liste čekanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je kako su zbog štrajka liječnika povećane liste čekanja.

Zbog štrajka bolničkih liječnika, koji traje 42 dana, liste čekanja u hrvatskim bolnicama prosječno su povećane 22 posto, dok u šest bolnica, u kojima postoje 'uska grla', to povećanje iznosi oko 30 posto, potvrdio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ostojić je uvjeren da će kolektivni pregovori Ministarstva sa zdravstvenim sindikatima završiti ovoga tjedna, nakon čega bi novi kolektivni ugovor trebao biti potpisan i štrajk završiti.

Upitan kakva se poruka šalje mladim liječnicima zbog postojećeg stanja u zdravstvu, odgovorio je kako im je poruka poslana prošloga tjedna kada je objavljeno da će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje financirati pripravnički staž za 503 doktora medicine, za što će se izdvojiti oko 14,3 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Liječnici i štrajk - 4 Nezadovoljni uvjetima Liječnici se pripremaju za štrajk: "Već četiri godine očekujemo od Vlade da prepozna ozbiljnost problema u sustavu" Ilustracija Novi problemi za građane Liječnici počeli pripreme za štrajk: "Beroš namjerno miješa kruške i jabuke''

>>Ostojić: Zbog štrajka liste čekanja povećane do 25 posto

'Više nemamo nijednog mladog liječnika na burzi, svi su dobili staž', rekao je ministar koji je najavio sastanak s mladim liječnicima za 15-ak dana kada će im se, kaže, detaljno izložiti planovi Ministarstva. Istaknuo je i da je plan specijalizacija odobren prije 10 dana te da su i bolnice time jako zadovoljne.

'U liječnike i sestre hrvatsko je društvo puno uložilo i naš je primarni interes zadržati ih u zemlji', poručio je Ostojić.

'Liste čekanja su se produžile između 20 i 25 posto i to najviše u dijagnostičkim postupcima. A to su magnetska rezonanca, CT mozga, ultrazvuk. Oko 60 do 70 posto smo napravili operativnog programa. Imamo oko 30 posto zaostataka. Možda ćemo morati raditi i popodne i subote da bi te liste čekanja skratili', rekla je dr. Vesna Šarić, sanacijska upraviteljica KBC 'Sestre milosrdnice'.

'Liste čekanja su duže i sve više ljudi se stavlja na nove liste čekanja', rekla je dr. Ljiljana Lovrić iz KB Dubrava. (Hina/A.P.D.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene