Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivo Josipović:

'Grabar Kitarović je bila dio koruptivne vlade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat za predsjednika Ivo Josipović gostovao je u Dnevniku Nove TV. Kako dan poslije gleda na rezultat izbora i na koji će način pristupiti nastavku kampanje - razgovarao je s Mislavom Bagom.

Predsjedniče, jeste li razmislili je li ovo početak kraja s obzirom na glasove koje je osvojila Kolinda Grabar Kitarović?
Ne, nije. Pobijedio sam u prvom krugu, pobijedio sam u nepovoljnim okolnostima. HDZ si je zadao da će dobiti 950 tisuća glasova, što nije ostvario, ali bili su odlično organizirani. Bile su tu i vremenske prilike koje su dio biračkog tijela ostavile kod kuće, a gospodin Sinčić je bio fokusiran na iste vrijednosti kao i ja; pravdu i određene nepravde.

Sada počinje lov na glasove. Zašto bi Sinčićevi birači, njih gotovo 300 tisuća, Vama dali glas kad ste predsjednik pet godina?
Zato jer smo fokusirani na slične probleme, no pritom je gospodin Sinčić nudio privlačna rješenja koja, međutim, nije moguće ostvariti.

On bi išao u žešći rat s bankama? Jeste li Vi na to spremni?
Ja sam na zaštiti tih ljudi predložio konkretne mjere, neke su prihvaćene. Sjetit će se toga ljudi. Govori i o korupciji. Pa ja o tome govorim pet godina. Ne samo da govorim nego sam i napravio. Promijenjen je i Ustav, koruptivna djela u privatizaciji nemaju zastaru i to već daje rezultate.

U kojem smjeru će onda ići kampanja? Govorit ćete o socijalnim problemima?

Nastojat ću uvjeriti građane, koji su bili u dvojbi tko se bori za pravdu, da je pravda i dalje moj cilj, da sam poduzeo ozbiljne stvari da se promijeni pravni sustav i da se nepravde isprave.

Jesu li rezultati ovih izbora na neki način referendum i o Vladi?
Ne bih rekao, predsjednik ima svoje nadležnosti, Vlada svoje. Razlog nešto skromnijeg rezultata od očekivanog, ali ipak pobjedničkog, je u nekim drugim stvarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najneizvjesniji predsjednički izbori Burna rasprava - Grabar Kitarović: Ja ne znam lagati; Josipović: Ja sebe ne smatram lašcem Slika nije dostupna Sama objavila Kolinda prestigla Ivu!

Josipović i Grabar Kitarović: Pogledajte kako je protekao prvi susret

Ispada da vaši birači nisu imali veći motiv izaći glasovati za Vas za razliku od birača Kolinde Grabar Kitarović?

Agencija koja je radila ispitivanje javnog mnijenja je projicirala mjesecima veću razliku i mislim da su vremenske prilike u kombinaciji s filozofijom 'lako ćemo, on ionako vodi' doprinijele svemu tome.

Hoće li u drugom krugu Vaša retorika biti žešća?

To će ovisiti o okolnostima, iako ću zamijeniti neke teze; jače poticati ono što sam ja radio, i u pogledu slabosti protukandidatkinje.

Što je slabost Kolinde Grabar Kitarović?

Bila je dio vlade koja je bila koruptivna par excellence; premijer i šest ministara su u zatvoru, riječ je o sustavu vrijednosti koji ne možemo zaboraviti. Danas su posljedice te vlade još uvijek nazočne.

Brojke, odnosno glasovi, pokazuju da to ljude možda i ne zanima?

Njih zanima pravda. Ako govorimo o pravdi onda to ne možemo zanemariti. Paradoks je meni na teret stavljati vladu koja možda i nije uspješna u ekonomskim aspektima, a mojoj protukandidatkinji ne stavljati sudjelovanje u vladi koja je poharala Hrvatsku.

 

 

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene