Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PARLAMENTARNI IZBORI 2015.

ANALIZA IVANE PETROVIĆ Pantovčak postaje najuzbudljivije političko mjesto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek nakon objave službenih rezultata parlamentarnih izbora predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obavit će konzultacije.

Prema Ustavu, mandat za sastav nove Vlade treba povjeriti onome tko dokaže da ima potporu većine izabranih zastupnika, odnosno njih najmanje 76.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ured predsjednice RH 'Pravo je predsjednice RH razgovarati sa svima koji su dobili saborski mandat' Slika nije dostupna Tko će prvi do mandatara? Grabar Kitarović u četvrtak započinje konzultacije sa strankama

Stoga će tek nakon objave službenih rezultata parlamentarnih izbora predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obaviti konzultacije.

Ustav je tu vrlo jasan i nedvosmislen. Predsjednica će dati mandat onoj stranci ili koaliciji koja bude imala podršku 76 zastupnika u Saboru.

Ustav tu možda nije pravedan, ali u Ustavu tako piše. Naime, praksa europskih zemalja kaže da je predsjednik republike mandat daje relativnom pobjedniku, dakle onoj koaliciji ili stranci koja skupi najveći broj potpore birača.

NASTAVLJA SE 'RAT' IZMEĐU KARAMARKA I MILANOVIĆA - Sve oči uprte u MOST

U Hrvatskoj nije tako, u Hrvatskoj je Ustav vrlo jasan. Mi smo imali sličnu situaciju 2007. kada je predsjednik Mesić tri dana obavljao konzultacije s parlamentarnim stranka i na kraju odlučio dali mandat za sastavljanje Vlade Ivi Sanaderu koji je ujedno i bio relativni pobjednik izbora, ali nije imao dovoljno za sastav nove Vlade.

Inače Pantovčak već u ovom trenutku, sudeći prema procjenama koje pokazuju izlazne ankete postaje politički najuzbudljivije mjesto, dakle mjesto na kojem će se sljedećih dana odvijati mnoge aktivnosti, mjesto koje će odlučiti tko će i na koji način sastaviti novu hrvatsku Vladu.

Predsjednica će se novinarima obratiti nakon ponoći, odmah nakon obraćanja predsjednika DIP-a, kada ćemo ugrubo već znati kako koja stranka stoji u ovim izborima.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene