Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasna poruka svima

Predsjednica nije više "lepršava i romantična" – Teško je ne primijetiti njezin novi stil

Predsjednica s Draganom Čovićem u Sarajevu 17. siječnja 2018. (Foto: AFP)
Predsjednica s Draganom Čovićem u Sarajevu 17. siječnja 2018. (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Predsjednica s Draganom Čovićem u Sarajevu 17. siječnja 2018. (Foto: AFP) Predsjednica s Draganom Čovićem u Sarajevu 17. siječnja 2018. (Foto: AFP) Foto: Afp 8. travnja 2015. s kosovskim ministrom vanjskih poslova u Zagrebu (Foto: AFP) 8. travnja 2015. s kosovskim ministrom vanjskih poslova u Zagrebu (Foto: AFP) Foto: Afp 9. siječnja s Erdoganom u Turskoj (Foto: AFP) 9. siječnja s Erdoganom u Turskoj (Foto: AFP) Foto: Afp 18. listopada s Putinom u Rusiji (Foto: AFP) 18. listopada s Putinom u Rusiji (Foto: AFP) Foto: Afp +0 6. srpnja 2017. u društvu Donalda Trumpa u Poljskoj (Foto: AFP) Galerija 1/5 >>
Modni stil predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović uvijek je bio tema komentiranja. Ali, iako su čipkaste lepršave raznobojne haljine postale njezin veoma čest odabir, u posljednje vrijeme primjetna je promjena stila. Ostaje samo zapitati se je li se to Predsjednica prilagodila zimskim tamnijim trendovima ili je u pitanju svojevrsna izgradnja ozbiljnog imidža za predizbornu kampanju.

Na samom početku predsjedničkog mandata Kolinda Grabar-Kitarović plijenila je pažnju svojim modnim izričajem koji je bazirala na zanimljivim kreacijama, bojama i materijalima. No izgleda kako se s godinama njezin stil polako mijenjao. I tako je s vremenom prešao iz lepršavog u ozbiljniji, iz šarenog u jednobojniji.

Čak i tijekom ljetnih manifestacija na kojima je prisustvovala u 2017. godini Predsjednica je u nekim situacijama nosila kombinacije u crnoj boji, iako se ne može reći da tijekom ljeta nije uživala u bojama. No jedno je sigurno. Od ljeta je počeo njezin, kako se čini, modni zaokret. Predsjednica se posljednjih mjeseci može vidjeti u strožim, jednobojnim modelima odjeće, kojima dominiraju hlače, i to posebno tijekom boravka u Hrvatskoj, dok se u inozemnim posjetima potkrade i pokoja suknja.

Pročitajte i ovo Poljubac za kraj Predsjednica na odlasku Po čemu će građani pamtiti Grabar-Kitarović? Jedni ističu kako je bila prva žena na čelu države, a drugi se prisjećaju nogometne utakmice i njezinih vokalnih nastupa Analiza mandata Kolinde Grabar-Kitarović - 11 Velika analiza Provjerenog Pet godina mandata Kolinde Grabar Kitarović: Uspon i pad prve hrvatske predsjednice

Predsjednica s Draganom Čovićem u Sarajevu 17. siječnja 2018. (Foto: AFP) 18. listopada s Putinom u Rusiji (Foto: AFP) Foto: Afp

Pa iako se u Hrvatskoj od suknji "oprostila" još u rujnu 2017., tijekom posjeta Vladimiru Putinu sredinom listopada, odlučila se ipak za taj komad ženske odjeće. Ipak, prilikom posjeta Turskoj početkom ove godine i sastanka s turskim predsjednikom, nosila je zanimljivo odijelo u kojem je zaista izgledala lijepo i elegantno.

Predsjednica s Draganom Čovićem u Sarajevu 17. siječnja 2018. (Foto: AFP) 9. siječnja s Erdoganom u Turskoj (Foto: AFP) Foto: Afp

17. siječnja Predsjednica je doputovala u BiH i sva odjevena u crno zapravo nam dala povod da istražimo njezin stil posljednjih mjeseci. Vidjeli smo kako se, osim kod Putina, zapravo posljednjih mjeseci u javnosti isključivo pojavljivala u hlačama.

Stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju dr.sc. Gabrijela Kišiček smatra kako je odjeća itekako važna u odašiljanju poruka osobe koja je nosi, a to posebno dolazi do izražaja kad je riječ o političarima.

"Odjeća je vrlo važan dio neverbalne komunikacije i uvijek (namjerno ili nenamjerno) govornik njima šalje određene poruke. Ne samo o sebi nego i o svom odnosu prema drugima. Primjerena odjeća, lijepa i uglađena, govori o tome da poštujemo osobe, institucije i događaje kojima prisustvujemo. Što se Predsjednice tiče, njezine su čipkaste haljine, pretjerivanje u bojama i neobičnim kreacijama, često odvlačile pozornost od sadržaja njezina govora. Načelna uputa za javni nastup jest da se minimalizira sve što bi odvlačilo pozornost od onoga što se govori. Ako je pretjerana šminka (pretjerane trepavice, primjerice), ako je neobična frizura i na kraju ako je specifična odjeća, ona će privlačiti više pozornosti (i šire javnosti i sugovornika) od onoga što se govori", smatra Kišiček.

"Odijela decentnije boje (plava, bež, siva i na kraju crna) odašilju poruku ozbiljnosti, profesionalnosti, stručnosti. Šarene, lepršave, čipkaste haljine, haljine jarkih boja odašilju poruku razigranosti, lepršavog raspoloženja, bezbrižnosti, veselosti, a u poslovnom i profesionalnom okruženju i manje ozbiljnosti. Čipka se posebno povezuje s romantičnim raspoloženjem. U svakom slučaju, takve odjevne kombinacije ne odgovaraju ozbiljnom i poslovnom svijetu. 
Slično vrijedi i za kosu, odnosno frizuru (iako u tom aspektu kod predsjednice nema velikih odstupanja), ali dobro je spomenuti: valovita kosa šalje poruku lepršavosti i bezbrižnosti, ravna poruku profesionalnosti, ozbiljnosti", dodaje.

No ovim novim stilom odijevanja Predsjednica se možda priprema i za novi mandat i želi se, nakon početne lepršavosti, prikazati ipak malo ozbiljnije. Naravno, ovo su sve pretpostavke koje su nam se nametnule s obzirom na novi Predsjedničin stil, a s time se slaže i naša sugovornica.

Predsjednica s Draganom Čovićem u Sarajevu 17. siječnja 2018. (Foto: AFP) 6. srpnja 2017. u društvu Donalda Trumpa u Poljskoj (Foto: AFP) Foto: Afp

"Čini se da se Predsjednica visokom funkcijom nije željela odreći svoje ženstvenosti (koja je takvim načinom odijevanja dolazila do izražaja). Promjena u odijevanju vjerojatno je i rezultat zaokreta koji želi postići u izgradnji svog imidža (a gotovo sigurno to možemo povezati sa začecima predizborne kampanje). Od lepršave i romantične do ozbiljne, profesionalne i stručne. Od čipke do odijela", zaključuje Gabrijela Kišiček. 

Predsjednica s Draganom Čovićem u Sarajevu 17. siječnja 2018. (Foto: AFP) Predsjednica s Draganom Čovićem u Sarajevu 17. siječnja 2018. (Foto: AFP) Foto: Afp

Osim neverbalne poruke koja se može iščitati iz Predsjedničina stila, potražili smo komentar i o samom njezinu stilu koji "nosi" u posljednje vrijeme.

"Osobno smatram da, kao i svatko od nas, i Predsjednica može bolje izgledati. No, po meni, ona izgleda dobro. Moje osobno mišljenje je da se Predsjednica bolje osjeća u hlačama, ali da bi trebala više nositi suknje jer joj bolje stoje", rekao nam je stilist Ivan Friščić.

Na pitanje misli li da je posljednjih mjeseci došlo do zaokreta u njezinu modnom izričaju, Friščić odgovara kako mu se ne čini da je tako. "Nema tu nekog zaokreta u njezinu stilu. Samo se radi o tome da se zimi nose tamnije kombinacije, a u proljeće i ljeto šarenije", komentirao je Friščić.

I na kraju možemo samo primijetiti kako naša Predsjednica u svim kombinacijama izgleda dobro - sviđa nam se i njezina "lepršavost", kao i "ozbiljnost". Je li zaokret u njezinu stilu posljedica zimskog perioda ili jednostavno stvar odluke i svojevrsnog političkog odrastanja te je li odustala od čipkastih haljina i kričavih boja, vidjet ćemo kad završi ovaj zimski, hladan, za mnoge tmuran period.

A u priloženoj galeriji fotografija možete se prisjetiti nekih od njezinih dosadašnjih izdanja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene