451565
451565
451565
451565
451565

Pred 'vratima' Hrvatske je 7000 migranata

  • , 27.09.2016., 08:54
  • Autor:
  • komentara

Raste pritisak na zelenu granicu između Hrvatske i Srbije. Pokušaji nezakonitih prelazaka sve su češći, pa istok vrvi policijom.

 
 
 
 
Izbjeglice pred vratima Hrvatske (Video: Dnevnik Nove TV)
Izbjeglice pred vratima Hrvatske (Video: Dnevnik Nove TV)

Pred vratima Hrvatske je 7000 migranata, koje na zapadu čekaju ograde. Naše Ministarstvo unutarnjih poslova o svemu šuti.

Mještani Tovarnika viđaju ih sve češće. Policija ne otkriva detalje, no mještani tvrde - migranti su viđeni i u samom selu, a manja skupina prije nekoliko dana je i uhićena.

"Mještani viđaju migrante i čujem u razgovoru s policijom da je bilo nekih naguravanja", kaže Ruža Veselčić Šijaković, načelnica općine Tovarnik.

Hrvatsku granicu migranti i izbjeglice pokušavaju prelaziti noću i to kroz kukuruze zbog čega su po poljima pojačane aktivnosti policije. Patrole su i po cestama, vinogradima, u šumama te uz željezničku prugu.

S druge strane granice Europu čeka 7000 ljudi.

"Ako to navali mi nećemo ništa riješiti s ovim što imamo tu policije, to će morati doći i vojska", smatra Mario Kovačić, mještanin Tovarnika.

Policija o svemu šuti, a tehnički ministar unutarnjih poslova ponavlja da je stanje stabilno. U Tovarniku kažu - isto je bilo i prošle godine, a onda je uslijedio kaos.

"Mi smo tampon zona uvijek bili i ostali, ovdje će se tu malo nagomilati dok ne smisle neki malo bolji plan", smatra Danijel Čelić, mještanin Tovarnika.

U lanjskom izbjegličkom valu u Tovarniku je stradala infrastruktura, a država je ostala dužna 50 tisuća kuna. Plan, u slučaju novog otvaranja Balkanske rute, nije poznat. Izostao je i odgovor na naš upit s kojim se brojem migranata Hrvatska sada suočava.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se