Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

'Svaka bitnija izmjena izbornog zakona po meni je dopustiva samo u dogovoru s opozicijom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održana je sjednica Vlade. Na dnevnom redu bio je i Prijedlog odluke o pokretanju postupka traženja strateškog partnera za CA.

10:51 Završio je otvoreni dio sjednice Vlade.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Izjava premijera Plenkovića nakon sjednice Vlade Na zatvorenom dijelu sjednice Imenovani novi predstavnici brojnih institucija: Na popisu se nalaze Jadrolinija, Novinarsko društvo, HGSS i brojni drugi

10:35 22. točka dnevnog reda bio je Prijedlog odluke o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i odabir strateškog partnera društva Croatia Airlines d.d.

Točku je obrazložio ministar Hajdaš Dončić.

'CA se nalazi u programu resturkturiranja koji će trajati pet godina,  a trošak je 1,9 milijardi kuna. Trenutno CA ima 12 aviona i vrijeme je da pokušamo po drugi puta naći strateškog partnera prije svega za dokapitalizaciju i širenje prometne mreže', rekao je ministar.

'CA nakon jako dugo vremena relativno stabilno posluje, ali da bi to bilo na duže vrijeme održivo potrebno je neko udruživanje, dakle partnerstvo dobro', rekao je prije usvajanja točke premijer Zoran Milanović.

10:28 Dio 14. točke dnevnog reda bio je Prijedlog odluke o davanju odobrenja Ministarstvu branitelja za kupnju jedanaest stanova u svrhu stambenog zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata. Ministarstvo branitelja u Benkovcu kupuje 11 stanova vrijednih 483.000 eura u svrhu stambenog zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata.

10:21 Govoreći o Izvješću o učincima provedbe Zakona o otocima u 2013. godini zamjenik ministra, Jakša Puljiz rekao je kako su u 2013. uložili 363 milijuna kn u područje prometne povezanosti otoka s kopnom i otoka međusobno putem 54 državne linije. Dodao je i kako su Hrvatske vode tijekom 2013. uložile 214 milijuna kuna u razvoj komunalne infrastrukture na otocima

10:19 'Nacionalni program za mlade za razdoblje 2014.–2017. sadrži 40 mjera za čiju je provedbu zaduženo 17 tijela državne uprave', rekla je Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih.

'Ciljevi Nacionalnog programa za mlade su obrazovanje mladih za aktivno građanstvo i nenasilje, olakšavanje integracije na tržište rada itd', rekla je Sporiš.

10:14 Svaka bitnija izmjena zakona po meni je moguća i dopustiva samo u dogovoru s opozicijom, kakva god ona bila. Mi znamo kakva je, međutim to je opozicija, izabrali su je hrvatski građani i nema bitnijeg zadiranja u izborna pravila bez dogovora. To želim ovdje jasno reći jer je proteklih mjesec i pol dana Hrvatska obuzeta temama koje su važne, po meni nisu najvažnije, ali svaka moguća izmjena ako je bude bit će uvjetovana dogovorom ili prešutnim dogovorom obiju strana. Na silu ne, dakle običnom većinom ne, to je moj stav, rekao je premijer Milanović o mogućim izmjenama izbornih pravila, a nakon izlaganja šeste točne dnevnog reda, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, s Konačnim prijedlogom zakona.

Premijer je pritom podsjetio i da su se izborna pravila za izbor zastupnika u Sabor mijenjala u kasnu jesen 1999. godine, odnosno pred parlamentarne izbore, 'i to dogovorom vladajućih i opozicije' te ponovio svoj stav da tako treba biti i za predstojeće parlamentarne izbore.

O samom SDP-ovom prijedlogu izmjena Zakona o izboru predsjednika Republike, Milanović je rekao da nema bitnog sadržajnog zadiranja u zakon.

'U prijedlogu nema bitnog sadržajnog zadiranja u zakon dva, tri mjeseca prije izbora, čemu bih se osobno protivio. Radi se o određenim korekcijama koje su u granicama dopuštenog', rekao je.

10:05 Nešto iza 10 sati premijer Zoran Milanović otvorio je sjednicu Vlade. Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice je 39 točaka.

Vlada o sredstvima utrošenim za Popis 2011.

Ukupni troškovi Popisa stanovništva, kućanstva i stanova provedenog 2011. godine iznosili su nešto više od 117 milijuna kuna, pokazuje konačno izvješće o obavljenim poslovima i utrošenim sredstvima za popis, o kojemu bi Vlada s današnje sjednice trebala Hrvatskome saboru uputiti svoje mišljenje.

Izvješće pokazuje da je za financiranje poslova Državnoga zavoda za statistiku ukupno utrošeno nešto više od 103,6 milijuna kuna, a troškovi Geodetske uprave vezani uz Popis 2011. iznosili su 13,4 milijuna kuna – odnosno sveukupno 117,07 milijuna kuna.

Državni zavod za statistiku najviše je novca utrošio u 2011. godini tijekom same provedbe popisa, 84,4 milijuna kuna. Godinu ranije troškovi su bili 708,4 milijuna kuna, u 2012. iznosili su 13,5 milijuna kuna, u 2013. bili su 4,6 milijuna kuna, a ove godine 301,3 tisuću kuna.

'Ako u krizu uđe Njemačka, imat ćemo novu financijsku krizu u Europi i tko zna kako ćemo iz nje izaći'

Popisivanje na terenu provedeno je od 1. do 28. travnja 2011. godine i provodilo ga je više od 17,5 tisuća sudionika.

Obrada podataka nije provedena planiranom dinamikom jer se u 2011. nisu zapošljavali djelatnici potrebni za obradu, a u Izvješću se navodi kako tadašnja Vlada nije Državnom zavodu za statistiku dala suglasnost za prijam državnih službenika na određeno vrijeme.

Nakon što je sadašnja Vlada sredinom 2012. Zavodu dala suglasnost za zapošljavanje ljudi putem mjere Javni radovi, stvoreni su uvjeti za dovršetak obrade i objavu konačnih podataka tijekom 2012. i 2013. godine, navodi se u Izvješću.

'U monetizaciju smo krenuli. Povratka nema'

Izvješće sadrži i rezultate popisa stanovništva koji pokazuju da je Hrvatska 2011. imala nešto manje od 4,3 milijuna stanovnika (51,8 posto žena i 48,2 posto muškaraca), a prosječna starost iznosila je 41,7 godina.

Izmjene Zakona o izboru predsjednika RH

Vlada bi na sjednici trebala Saboru dati mišljenje i o izmjenama i dopunama Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske koje predlaže Klub zastupnika SDP-a, a kojima se usprotivio HDZ nezadovoljan jer se predlažu u izbornoj godini, odnosno samo nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora.

Odluka o novom natječaju za kupnju udjela u CA

Vlada bi danas trebala donijeti i odluku o novom natječaju za kupnju udjela u Croatia Airlinesu, nakon što na prošlogodišnji natječaj nije pristigla nijedna ponuda.

Vlada od strateškog partnera očekuje širenje prometne mreže i povećanje tržišnog udjela, dokapitalizaciju, sudjelovanje u obnovi flote, potporu razvoju postojeće mreže zračnih luka i daljni razvoj tehničkih servisa Croatia Airlinesa. Po odabiru strateškog partnera, sukladno hrvatskim i zakonima EU-a, vlasništvo i upravljanje Croatia Airlinesom mora biti u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih osoba iz EU. Kao jedna od tvrtki koja bi mogla sudjelovati na natječaju za kupnju udjela u Croatia Airlinesa u javnosti se spominjao kineski Hainan Airlines.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene