Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A troškovi se gomilaju

Pravosuđe u blokadi, a još se nije riješilo starih boljki: Neki se procesi desetljećima ne završavaju

Aktualno Galerija 10 godina članstva u EU: Pravosuđe, ilustracija - 1 10 godina članstva u EU: Pravosuđe, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr 10 godina članstva u EU: Pravosuđe, ilustracija - 2 10 godina članstva u EU: Pravosuđe, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr 10 godina članstva u EU: Pravosuđe, ilustracija - 3 10 godina članstva u EU: Pravosuđe, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr 10 godina članstva u EU: Pravosuđe, ilustracija - 4 10 godina članstva u EU: Pravosuđe, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 10 godina članstva u EU: Pravosuđe, ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Pravosuđe je zbog štrajka u blokadi, a još se uvijek nije izliječilo od starih boljki, a građani sudovima najviše zamjeraju dugo trajanje postupaka. Neki su, nažalost, i sami osjetili što znači dug sudski proces.

Dominic će uskoro napuniti 16 godina, a nepokretan je od rođenja.

"Kad se rodio, nisu mu dali godinu dana. Znači, on se doslovno rodio mrtav, oživljavan je, hitno je prevezen na Rebro", rekla je njegova majka Jasmina Pitra.

Do danas trpi posljedice zbog kojih su dvojica liječnika optužena za niz propusta pri porođaju, ali ni nakon 13 godina nema pravomoćne presude.

"Strašno mi je. Ja sam mislio da će se to puno prije riješiti, da ćemo možda čak sjesti s njima na nagodbu samo da se završi to je iscrpljivanje i mene i mame i njega i svih nas zajedno", rekao je Dominicov otac Vanja Pitra.

Pročitajte i ovo Afrička svinjska kuga, ilustracija - 1 Strah od širenja Zbog afričke svinjske kuge pate i proizvođači čije svinje su zdrave: "Rješenje bi bilo da se nađe bar jedna klaonica"

Suđenje se ponavljalo, a vještakinja je promijenila mišljenje da je riječ o genetskom oboljenju.

"Ministarstvo, odnosno inspekcija Ministarstva zdravstva, je utvrdila da je bio nestručno vođen porod", rekao je Vanja i dodao: "Tužno i jadno. Ja svaki put imam osjećaj kao da sude nama, a zapravo sude njemu. Vrtimo se stalno u krug."

Europska unija i pravosuđe

I Goran Linarić već 10 godina čeka kraj sudskog postupka. Od države traži odštetu.

"Vrlo sam ogorčen zato što želim da se to ta stvar riješi, da dobijem tu odštetu koja mi pripada", rekao je pa dodao: "Ja moram plaćati odvjetnicu. Izmišljaju stalno neke pristojbe potvrde, skupljanje ovoga i onoga."

Pita li se predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, prosječno vrijeme trajanja postupka smanjeno je na 123 dana, ali manje je i sudaca. Hrvatski suci, a ukupno ih je 1652, u protekloj su godini riješili milijun i 340 tisuća predmeta. Neriješenih je ostalo oko 450 tisuća.

"To je obavljen solidan posao", rekao je Dobrinić te ustvrdio da se od ulaska u Europsku uniju može vidjeti napredak po pitanju sudstva, a kao iznimku vidi uhićenja sudaca.

Pročitajte i ovo Godišnje izvješće ZAMP-a, ilustracija - 3 Sami hitovi Što se najviše slušalo u Hrvatskoj prošle godine? ZAMP uprihodio gotovo 22 milijuna eura

S druge strane, odvjetnik Čedo Prodanović ne dijeli njegovo mišljenje.

"Ja ću vam spomenut pet do šest ministara. Ako je vlast zatrovana korupcijom, ako su korumpirani oni koji trebaju sudit korupciju i spriječit korupciju, onda je društvo vrlo nagriženo", rekao je reporterki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović.

Prstom upire i u tužiteljstvo koje gubi u velikim procesima.

"Imamo Todorića, imamo Bankomat, imamo Podravku. Dakle svi veliki predmeti su ili u toku ili su završili neslavno po Državno odvjetništvo", podsjetio je.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Poznati detalji Dogradonačelnik Splita Ivošević fizički napadnut! Puljak: "Djelatnik ugostiteljskog objekta ga je napao"

Filip Glavaš na početku suđenja za ratni zločin ocu Branimiru bio je dijete, a danas mu je branitelj.

"Ja s tim procesom živim već 18 godina, što mi je u jednu ruku i olakotna okolnost kad se sad nalazim u procesnoj ulozi branitelja iz razloga što doista nemam potrebe nešto se posebno pripremati za taj predmet. Pratim ga od svoje 15 godine života i znam doslovno svaku stranicu svog spisa", rekao je Filip.

Među ostalim, i zbog nerazumno dugih suđenja povjerenje građana u pravosuđe na samom je europskom dnu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene