Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila

Na parlamentarnim izborima građani će glasovati drugačije nego do sada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I tek što su završili predsjednički izbori, pred nama su oni parlamentarni.

A kako sada stvari stoje, na njima će građani glasovati drugačije nego do sada. Mogli bi glasovati kao i na izborima za Europski parlament. Dakle - preferencijalno. No, još je jedna izmjena zanimljiva - pravomoćno osuđeni neće moći u Sabor.

Pročitajte i ovo Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić lom u stranci Udarac Raspudićima! Napuštanjem Mosta ostaju bez novca iz proračuna, samo je jedan način da ga dobiju Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice

Prijedlog SDP-a: parlamentarni izbori kao i oni europski. Imenom i prezimenom birala bi se jedna osoba s liste. Moći će zaokružiti ili listu i kandidata s te liste, samo listu, ili samo kandidata - u tom slučaju, glas ide i cijeloj listi. No preferencijalni glas ide uz prag od 10 %. S tim nisu zadovoljni u GONG-u.

Grčić i Maras: 'Lijeva koalicija će biti, ali se ne zna u kojem sastavu'

'Ako taj kandidat dobije manje od 10 posto, onda se taj preferencijski glas ne računa u odnosu na kandidata, ali naravno vrijedi za listu. Ukoliko se prihvati ovaj prijedlog SDP-a to će biti svojevrsna kamilica', rekao je za Dnevnik Nove TV, Dragan Zelić, iz GONG-a.

Nisu zadovolji ni Laburisti - čiji je prijedlog zakona danas odbijen. Oni predlažu 3 preferencijalna glasa bez praga. 'Jedan glas preferencijski nije kamilica, nego prijevara, to je prijevara birača, ne kamilica. Kamilica još može biti korisna kod upale grla', smatra Dragutin Lesar iz Laburista.

Iako to prvotno nije bio plan, SDP će dodati i prijedlog zabrane kandidiranja osuđenima za najteža kaznena djela, te onima za koje postoji pravomoćna optužnica. No, Nenad Stazić upozorava: 'Kad bismo sad uveli zabranu kandidiranja za parlament za osuđene osobe, to ne bi vrijedilo za lokalne izbore. I tamo se u pravilu biraju ljudi koji su činili određena kaznena djela.'

A Stazića je strah da bi Ustavni sud opet mogao rušiti zakon. 'Nisam siguran kako bi to prošlo kod ovog našeg Ustavnog suda - jer Ustav kaže da svatko ima pravo biti biran i birati', napominje Stazić.

Prema prijedlozima više ne bi bilo nositelja lista, a uvela bi se i kvota u kojoj je na listi najmanje 40 % pripadnika oba spola. 'Najmanje 40 % znači da na listi mora biti najmanje 6 žena ili muškaraca da bi ona bila pravovaljana. Da li će raspored biti 8- 6 ili 7-7 o tome će odlučiti predlagatelj', objasnio je Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav.

Laburisti predlažu i da saborski zastupnik ne može istodobno biti i gradonačelnik ili načelnik općine. Sutra će u Saboru biti rasprava o oba prijedloga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene