Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priprema za izbore

Grčić i Maras: 'Lijeva koalicija će biti, ali se ne zna u kojem sastavu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izrazili su nadu u četvrtak da će postojati lijeva koalicija na hrvatskoj političkoj sceni spremna za parlamentarne izbore, ali su i dodali kako se još ne zna kako će takva koalicija izgledati.

Upitan hoće li u sastav takve koalicije moći ući i Hrvatski laburisti - stranka rada, ORaH i Ivan Vilibor Sinčić ispred Živog zida, Maras je odgovorio kako su sve opcije moguće. Dodao je kako "sve opcije koje su sklone da se podrži da se ova država razvija u normalnom smjeru i postane normalna europska zemlja, a ne zemlja gdje će se tražiti "jugofili" po Hrvatskoj - ulaze u opciju". "Tko to podržava dolazi u obzir, ako su komplementarni s našim programom, osnovna baza je Kukuriku koalicija, a s ostalim strankama ćemo razgovarati", ističe Maras.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter"

No, dodaje kako SDP sada primarno razmišlja o hrvatskim građanima. "A ono što je bitno je da ćemo se mi u ovoj izbornoj godini više baviti hrvatskim građanima kako njima pomoći, ratama u švicarskim francima, otpisima dugova, poticajima poduzetnicima, zapošljavanju ljudi, izlasku iz recesije."

Potpredsjednik Vlade Grčić samo je kratko ustvrdio kako će "lijeva koalicija biti i bit će jaka, a u kojem sastavu to ćemo još vidjeti". Ministri su izrazili i svoje viđenje poraza Ive Josipovića na predsjedničkim izborima.

Izborni zakon mijenjat će parlamentarna većina i dio oporbe

Tako Maras drži da to što je Josipović izgubio izbore znači da je kampanja mogla biti bolja, iako kaže da su različita mišljenja o tome. Činjenica je da su se neke greške napravile, ali kako operativno nije sudjelovao u tome, nije želio ulaziti u detalje.

Upitan je li greška u tome da se previše odmaknuo od Vladine politike, Maras ponavlja da su razmišljanja razna. Činjenica je da je Josipović imao veliku podršku javnosti i možda bi bilo bolje da je krenuo kao prije pet godina sa strane ljevice i lijevih birača, smatra ministar poduzetništva i obrta.

"Ovako kada nastupaš u ime svih, dosta često se desi da se malo i opustiš i da nisi krenuo od svoje baze", pojašnjava.

Objašnjavajući novinarima kako pri tome ne misli da u tih milijun građana koji su glasali za Josipovića nije bilo lijevih birača, Maras odgovara: "Bilo je, ali kad gledate prvi krug. Ja razdvajam prvi i drugi krug, a u prvom se krugu više obraćao svima i na neki način pokušao se staviti nadstranački i da se više odmakne od ljevice, odnosno da pokuša zastupati sve".

Za potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića predsjednički izbori su završena tema. "Što se nas tiče, idemo dalje. Vidite da se SDP i Vlada priprema za ono što slijedi, to su parlamentari izbori, u ovoj godini ćemo sigurno imati vrlo vidljive rezultate u raznim segmentima, a i ove stvari koje odrađujemo ovih dana su jasna poruka građanima da ova Vlada postoji radi njih, zaključio je Grčić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene