Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izručenje Njemačkoj

Pravni zastupnici Đurekovićeve udovice zadovoljni odlukom o Mustaču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravni zastupnici Gizele Đureković, udovice ubijenog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, izrazili su danas zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda da se bivši čelnik jugoslavenskih tajnih službi Zdravko Mustač smije izručiti Njemačkoj koja ga tereti za sudjelovanje u atentatu na Đurekovića.

Odvjetnica Zrinka Pavlović ustvrdila je kako je odluka Vrhovnog suda pravno utemljena i detaljno obrazložena po svakoj točki žalbe. Vrhovni sud pružio je vrlo jasne argumente zašto svaki pojedini žalbeni razlog nije usvojen, dodala je.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću Specijalna policija pred Županijskim sudom u Zagrebu Dio crnogorske narkobande U centru Zagreba scene kao iz akcijskog filma: Pred sud izvedena skupina koja se tereti za krijumčarenje kokaina

Tom odlukom napokon je otvoren put da se preko 30 godina stari slučaj teškog ubojstva uputi tamo gdje mu je mjesto, a to je sud. Samo sud može utvrditi što se doista dogodilo, kao i tko su bili nalogodavci i počinitelji Đurekovićeva ubojstva, istaknula je Pavlović.

Svjesni smo činjenice da će nakon više od 30 godina biti teško u sudskom postupku utvrditi sve činjenice, ali postoji nada da ćemo doći do nekih odgovora o ubojstvu Stjepana Đurekovića, kao i njegova sina, kazala je.

Zdravko Mustač može biti izručen Njemačkoj

Na novinarski upit postoji li mogućnost da se Mustačevo izručenje odgodi, jer je njegova odvjetnica najavila žalbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, drugi pravni zastupnik Siniša Pavlović ocijenio je kako postoji samo teoretska mogućnost za odgodu izručenja.

Slična je situacija bila i kod izručenja Josipa Perkovića, kojeg je Hrvatska već izručila Njemačkoj. Tada je njegov odvjetnik tražio od Ustavnog suda izricanje privremene mjere odgode izručenja i znamo kako je to izvršilo, rekao je Pavlović.

Teoretski je moguće da dva suda imaju različito mišljenje, ali u ovom slučaju ne raspravlja se o bilo čijoj odgovornosti, već samo o tome postoje li uvjeti da netko bude predan i stane pred sud, istaknuo je Pavlović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene