Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policije više nego sudionika

'Da je ovako bilo '91. rat bi trajao 6 sati, a ne 6 godina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Splitu je bez incidenta završio drugi Gay pride. Okupile su se stotine sudionika, no policija, čijih je pripadnika bilo više od sudionika, onemogućila je svaki izgred.

Održana je druga po redu povorka Gay pride u Splitu, a sjetimo li se prošlogodišnje, ne čudi da je policijsko osiguranje bilo tako iznimno jako. Događanje je osiguravalo čak 900 policajaca. Na trasi kretanja su bile postavljene zaštitne ograde. Privedene su ukupno 73 osobe, a radi se o osobama koje svojim ponašanjem nisu ugrožavale sigurnost javnog okupljanja, a zabilježeni su pretežno prekršaji protiv javnog reda. Prilikom postupanja oduzeti su predmeti podesni za počinjenje prekršaja, izvijestila je PU splitsko-dalmatinska.

Javno okupljanje počelo je u iza podneva, a povorka je krenula tek u 15 sati. Okupljanje je počelo u Strossmayerovom parku, popularnom Đardinu, odakle se povorka kretala Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom i Obalom hrvatskog narodnog preporoda. Đardin je već oko podneva bio pun šarenih zastava, balona, truba i transparenata.

'Moj pape <3 tvog papu', 'Svako misto svoju lezbu ima', 'STOP mržnji', 'Neka cijela riva zna za Bračanina dva', 'Iz ormara na ulice', 'Moj partner je moja obitelj', 'Ljubi, ljubi pedera', 'Moj dida je gay', 'Ovo će biti dobar Pride, predosjećam', 'LGBT Torcida', 'I mi plaćamo porez', samo su neki od natpisa s brojnih šarenih transparenata.

>> Milanović o Gay Prideu: Apeliram da oni kojima smeta okrenu glavu

'Prošle godine sam ignorirala Pride, ali ove godine sam se odlučila doći. Mislim da je prenapuhano da će biti nasilja', rekla je jedna sudionica. 'Ljudi su valjda toliko pametni da ostanu doma. Ja ne bacam kamenje na sv. Duju, kao ni na potpore generalima, iako se s njima ne slažem', poručila je jedna Splićanka.

Na Pride su došli i brojni ministri, Vesna Pusić, Ranko Ostojić, Arsen Bauk i Predrag Matić Fred. Na pitanje zašto se nitko od ministara neće obratiti okupljenima Pusić je objasnila kako nisu oni danas glavni glumci.

'Ja sam se cijeli život borio protiv policije, pa kad vidim tu policijsku kontrolu ne osjećam se dobro', rekao je pisac Predrag Matvejević koji je prvi puta u Splitu na povorci. Rekao je kako danas očekuje manje skandala nego što je to bilo prošli put. 'Split nije zaslužio takav skandal', rekao je i dodao da preporuča svima da se upoznaju, da dođu i da razmisle. 'Da razmisle o Michelangelu i ostalim umjetnicima koji su bili homoseksualci', rekao je Matvejević.

>> U Rijeci kao u Splitu: 300 Riječana održalo skup potpore Gay prideu

Emocije Splićana oko Gay pride povorke podijeljene su. Dok neki odobravaju, drugi su protiv. 'Ovo je tužno i žalosno, milijun kuna se troši za ove bolesnike umjesto da daju nekoj bolesnoj dici', rekao je jedan od promatrača dok je drugi samo prokomentirao 'sramota'.

'Koliko snažnu mi policiju imamo, da je ovako bilo '91.kad smo bili mobilizirani ovaj rat ne bi trajao 6 godina nego 6 sati' rekao je jedan od prolaznika.

'Kad smo stigli na Rivu vidjela sam pravo more, umjesto mora huligana koji su salutirali nacistički i bacali stvari na nas, sad je to samo zabava kao što i treba biti', rekla je Marie Cornelissen, zastupnica Europskog parlamenta. 'Smatramo da je država ovoga puta učinila sve potrebne mjere kako bi zaštitila javno okupljanje i ovoga puta nije dopustila kao prošle godine grupi huligana da zapravo vrše nasilje', rekla je Sanja Juras iz udruge Kontra.

Organizatori Pridea sudionicima su podijelili letke 'Sigurnosne upute za sudjelovanje na Prideu' koji su na hrvatskom i engleskom jeziku. U uputama se savjetuje da se prilikom dolaska na Pride, ali i odlaska nakon njega, ne nose vidljiva obilježja Pridea te da se ista mogu preuzeti i obući u Đardinu. Napominje se da će unajmljeni zaštitari na ulazu pregledavati torbe, kao i da će se svatko s uvredljivim natpisima na transparentima zamoliti da ih skloni. 

U uputama se savjetuje i da se ignoriraju verbalne provokacije ili da se na njih odgovara isključivo pozitivnim porukama. U slučaju fizičkih provokacija sudionike se upućuje na zaštitare.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene