Obavijesti Video Pretražite Navigacija
28. obljetnica

Ovako će se slaviti Oluja: Poznati svi govornici, najavljen spektakularan vatromet, a neke braniteljske udruge već negoduju

Aktualno Galerija Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Foto: DNEVNIK.hr Miljenko Radnić, Uprava za posebne poslove sigurnosti, MUP Miljenko Radnić, Uprava za posebne poslove sigurnosti, MUP Foto: DNEVNIK.hr Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale pri MORH-u Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale pri MORH-u Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Čolak, predsjednik podružnice Šibensko-kninske županije i udruge prvih hrvatskih redarstvenika Tomislav Čolak, predsjednik podružnice Šibensko-kninske županije i udruge prvih hrvatskih redarstvenika Foto: DNEVNIK.hr +4 28. obljetnica VRO Oluje - 1 Galerija 1/9 >>
Poznati su detalji proslave 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu.

U Kninu se očekuju tisuće gostiju, a u pripremama će, uz ostale, sudjelovati i oko 300 vojnika. Stanovnike Knina i njihove goste navečer će zabavljati Zlatko Pejaković i Alen Nižetić.

Večer uoči same obljetnice, 4. kolovoza, zasebno primanje održat će predsjednik Republike Zoran Milanović. Na primanje su pozvani i predsjednici Sabora i Vlade te ministri obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja. Još nije poznato hoće li se i odazvati. Na središnjoj svečanosti u subotu sudjelovat će cijeli državni vrh.

Pročitajte i ovo Ilustracija Krvava bitka za grad Tko su Duhovi iz elitne postrojbe: "Donijeli smo teror, svaki izlazak može biti posljednji"

"Nadam se da će vremenski uvjeti biti dobri i da ćemo ovaj dio planiranih aktivnosti odraditi bez kiše, a što će biti ujutro ili popodne, to ćemo vidjeti", objasnio je Darko Nekić iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Miljenko Radnić iz Uprave za posebne poslove sigurnosti rekao je da je za njih primarna sigurnost, pa će tako 5. kolovoza na području Knina biti posebna regulacija prometa. 

"Tri helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i tri helikoptera MUP-a preletjet će preko stadiona nakon što prelete dva MIG-a", izvijestio je ravnatelj Uprave za ljudske potencijale pri MORH-u Ivan Jušić.

Neke braniteljske udruge već negoduju zbog organizacije cijelog događaja u Kninu. Jedna je od njih i šibensko-kninska podružnica Udruge prvih hrvatskih redarstvenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Doznajemo o čemu je riječ Snažna detonacija uplašila Zagrepčane i stanovnike Banije, reagirala i poznata aplikacija za potrese: "Jak udarac kao eksplozija"

"Mi smo prije 20-ak godina pokušali organizirati mimohod i da branitelji budu u pravom planu. Međutim, to je osujećeno na razne načine i otad imamo samo folklor. Sad ima sve manje ljudi i branitelja 5. kolovoza u Kninu pa mnogi i pitaju hoće li ove godine biti obilježavanje Oluje. Ograničava im se pristup od stadiona, gdje će biti središnja manifestacija.

Moraju se prijavljivati preko svojih udruga. Kada bude polaganje vijenaca, isto budu ograde, a na tvrđavi kada se podiže zastava, bude samo 20-ak hrvatskih branitelja, iako ima mjesta.

Sve je podređeno političarima", izjavio je Tomislav Čolak iz Udruge prvi hrvatski redarstvenik.

Središnja svečanost

Središnja svečanost Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja održat će se 5. kolovoza na nogometnom stadionu u Kninu s početkom u 9:40 predajom prijavka predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Uslijedit će podizanje hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi i čitanje povjesnice i imena poginulih i umrli. Taj će se dio prenositi na videu postavljenom na stadionu, gdje će biti postavljeno između 800 i 1000 stolica.

Na središnjoj svečanosti na nogometnom stadionu predviđena su obraćanja premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića.

U sklopu glavne svečanosti prelet će obaviti MIG-ovi, kao i helikopteri MORH-a i MUP-a. Akrobatska skupina Krila oluje izvest će svoj program. Sveta misa u kninskoj crkvi bit će u 11:55, a na nekoliko mjesta posjetiteljima će se dijeliti vojnički grah.

Svečanosti će 5. kolovoza početi u 6:30 budnicom ulicama Knina. Na Trgu Ante Starčevića ispred spomenika Hrvatska pobjeda - Oluja u devet će sati državni čelnici te braniteljske udruge i lokalni dužnosnici položiti vijence. Također će se upriličiti doček maratoncima koji će tog dana stići u Knin.

Ministarstvo branitelja reagiralo je na izjave Tomislava Čolaka iz Udruge prvi hrvatski redarstvenik.

"Nastavno na lažne navode Tomislava Čolaka kako hrvatski branitelji ne mogu pristupiti središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnici VRO Oluja, Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro osuđuje i demantira tvrdnje da hrvatski branitelji ne mogu pristupiti središnjoj proslavi Oluje koja se održava na Stadionu NK Dinara", poručili su, a cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene