Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Španović bi mogao biti izručen Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Srbin Milan Španović, u odsutnosti u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine, mogao bi ipak biti izručen Hrvatskoj i to samo nekoliko mjeseci nakon što je nahvalio britanski pravosudni sustav.

Španović (45) je osuđen 1994. u odsutnosti na 20 godina zatvora u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene u kolovozu 1991. godine na području Gline u selima Maji i Svračici, uključujući otvaranje vatre na nenaoružane građane, mučenje, pljačku i palež.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kazna od tri godine i pet mjeseci Milan Španović osuđen ali pušten na slobodu Slika nije dostupna Već bio osuđen na 20 godina Počelo ponovljeno suđenje Španoviću: 'Nisam kriv'

Unatoč postojanju međunarodnog naloga za uhićenje, Španović je mirno živio u u Carshaltonu u okrugu Surrey gotovo osam godina. 

Njegova je prošlost izbila na vidjelo u listopadu prošle godine kada je dobio sudsku opomenu zbog krađe u dućanu u Suttonu.

Međutim, u ožujku ove godine britanski sudac je zaključio da bi ga bilo "nepošteno" izručiti kako bi mu se opet sudilo u Hrvatskoj.

Odluka o preispitivanju slučaja pokrenuta je nakon što je Vrhovni sud usvojio žalbu hrvatske Vlade i sada će lokalni sud preispitati odluku iz ožujka ove godine.

Na drugom saslušanju oko izručenja, koje će voditi sudac Timothy Workman, Španovićevi odvjetnici navodno će predstaviti nove dokaze i tvrditi da je suđenje temeljeno na predrasudama jer je okrivljenik Srbin.

Sudac Workman mora odlučiti i hoće li svjedoci obrane, uključujući i bivšeg hrvatskog suca, ostati anonimni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene