Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob interesa?

Pokreće se postupak protiv Petrova zbog imenovanja šogora u nadzorne odbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj sjednici odlučuje o čak 16 točaka dnevnog reda.

Među njima je i odluka hoće li se pokrenuti postupak protiv predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova i to u čak dva odvojena slučaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podnio zahtjev Povjerenstvu Karamarko zatražio provjeru je li zbog supruge u sukobu interesa Slika nije dostupna Dalija Orešković za Dnevnik Nove TV 'Svatko štiti svoje područje i nismo uspjeli postići kompromis'

Povjerenstvo pokreće postupak protiv Petrova zbog imenovanja i predlaganja šogora u nadzorne odbore dok je bio gradonačelnik.

Dok je bio gradonačelnik Metkovića, svog šogora Peru Jerkovića imenovao za člana odnosno predsjednika nadzornog odbora metkovske Čistoće te ga predložio za člana nadzornog odbora lokalnog Vodovoda.

Povjerenstvo smatra da dužnosnik sukladno načelima djelovanja ne smije koristiti svoju javnu dužnost za osobni probitak i probitak osoba s kojima je povezan. Zbog toga je pokrenut postupak protiv Petrova zbog moguće povrede zakona tijekom obnašanja dužnosti gradonačelnika Metkovića koja proizlazi iz propusta zaštite vlastite vjerodostojnosti, nepristranosti i povjerenja građana.

Ne pokreće se postupak zbog posla u Medicini rada u Metkoviću

U drugom slučaju, povjerenstvo je donijelo odluku kako neće pokrenuti postupak protiv Bože Petrova koji je  istovremeno uz obnašanje dužnosti gradonačelnika, saborskog zastupnika, potpredsjednika Vlade i predsjednika Sabora, radio u Medicini rada u Metkoviću.

Povjerenstvo je utvrdilo kako taj posao ne obavlja trajno i redovito kao druge dužnosti te nije došlo do povrede zakona.

Utvrđeno je kako je Petrov radio na temelju ugovora o poslovnoj suradnji. Obavljao je preglede u znanstvenoj ustanovi za medicinu rada u Metkoviću.

Također, Povjerenstvo je uvidom u imovinsko stanje utvrdilo kako je Petrov naveo da prima određeni novčani iznos na temelju drugih prihoda.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokreće postupke i protiv Vesne Pusić i Peđe Grbina. Povjerenstvo smatra da je Vesna Pusić povrijedila načelo nepristranosti u vrijeme kad je kao članica odbora za ustav postavila privatno pitanje kandidatu za suca Ustavnog suda Željku Olujiću. Za ove povrede nisu propisane sankcije. (J.K./Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene