Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROSTOR ZA MANIPULACIJE

Boljom ocjenom do veće plaće: Tko će odlučivati o kvaliteti rada državnih službenika?

Radom do povišice (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Radom do povišice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Radom do povišice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Radom do povišice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr) Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Boris Pleša, predsjednik SDLSN-a (Foto: Dnevnik.hr) Boris Pleša, predsjednik SDLSN-a (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Radom do povišice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
Povećanje plaće više neće ovisiti o tome koliko dugo radite, već koliko to dobro i profesionalno činite.

Više truda i rada - veća plaća. Po tom će modelu Vlada od 2019. dijeliti povišice zaposlenima u ministarstvima, Carini, policiji, Poreznoj upravi. Tako će još samo ove godine svi državni službenici dobiti godišnje povećanje plaće od 0,5 posto, a sve daljnje povišice ovisit će o njihovoj produktivnosti.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće

"Sve osobe će zadržati postojeću plaću, a onda će kroz godine napredovati gore ili dolje, ovisno o sustavu ocjenjivanja. A sam sustav ocjenjivanja će provesti Ministarstvo uprave", kazao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Državni službenici bit će razvrstani u 12 platnih razreda, a svaki će razred imati i 12 platnih stupnjeva. Na kraju godine, ovisno o učinku, bit će im dodijeljena jedna od 5 različitih ocjena. A tko će i po kojim kriterijima ocjenjivati zaposlenike, Vlada namjerava otkriti u idućim mjesecima.

Radom do povišice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"To je ono gdje sindikalna strana izražava svoje strahove - bojimo se da bi možda se tu mogle potkrasti određene stvari tipa podobnih službenika ili političko uvjetovano ocjenjivanje", veli Boris Pleša, predsjednik SDLSN-a.

No i Pleša priznaje kako su izmjene zakona o plaćama državnih službenika nužne, jer aktualni propisi ne stimuluiraju one koji rade bolje i brže od kolega. "Oni službenici koji budu ocijenjeni s tri izvrsne ocjene moći će i brže napredovati u službi - dakle, neće trebati čekati 5 godina da bi im plaća porasla 2,5% kao što je sada slučaj, nego će to moći ostvariti u roku od dvije godine", kaže on.

"Smatramo da će upravo to dovesti do povećanja produktivnosti državnih i javnih službi i upravo, kao što je predsjednik Vlade Plenković najavio, 2018. je godina reformi, i to je jedna od reformi koje želimo iduće godine iznijeti", rekao je ministar Pavić.

A nakon što reformu provede na 56 tisuća državnih službenika, Vlada isti pravilnik planira primijeniti i na profesore, liječnike i svih 260 tisuća zaposlenih u javnom sektoru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene