Službenici u državnim tijelima, carinici, poreznici, pravosudni policajci, inspektori, sveukupno oko 65 tisuća zaposlenih službenika, ali i namještenika u državnim službama moglo bi ostati bez dodatka na staž od 0,5 posto godišnje.


Predlaže se to novim zakonom o plaćama državnih službenika i namještenika. Izradilo ga je Ministarstvo gospodarstva koje je i otvorilo razgovore sa sindikatima o tom dokumentu čija će primjena većini zaposlenih u državnim službama stanjiti mjesečna primanja, javlja Novi list.

Vezani članci Bjelovar nagrađuje zaposlenike (Foto: Dnevnik.hr) - 3 U Gradu Bjelovaru imaju novu taktiku: "Tko dobro radi, tisuću dodatnih kuna na plaći grabi" Slika nije dostupna Postavljen temelj reforme javne uprave: Potpisana dva ugovora za projekte vrijedne gotovo 54 milijuna kuna

Ne samo zbog ukidanja dodatka za minuli rad već i novog sustava platnih razreda u koje će se službenike smjestiti temeljem godina radnog staža, ne uvažavajući pritom dodatke od 4, 8 i 10 posto na koje imaju pravo službenici s 20 i više godina radnog staža. Istodobno, izgubljeno će teško nadoknaditi napredovanjem koje ovisi o godišnjim ocjenama službenika.

Zakonom se, pritom, ograničavaju dodaci na posebne uvjete rada, ali i kolektivno pregovaranje. Naime, propisuje se da državni i policijski službenici i namještenici koji rade na poslovima s posebnim uvjetima rada imaju pravo na dodatak na osnovnu plaću u visini do 20 posto, što je i iznos na koji se ograničavaju i dodaci za one koji rade na »pojedinim vrstama poslova od posebnog interesa za državnu službu«.

Istodobno se propisuje da se kolektivnim ugovorom mogu urediti uvećanja osnovne plaće za rad noću, subotom, nedjeljom, blagdanima, zakonom utvrđenim neradnim danima, kao i dodaci za smjenski rad, dvokratni rad i rad u turnusu.

Razvrstani u 12 platnih razreda

Kao i u vrijeme Milanovićeve Vlade, tvrdi se da se reforma sustava plaća u državnoj službi temelji na načelu jednake plaće za jednak rad, odnosno rad jednake vrijednosti u cijeloj državnoj službi. Službenici će biti razvrstani u 12 platnih razreda, a svaki platni razred imat će 12 platnih stupnjeva unutar kojih se utvrđuju početni koeficijenti za svako radno mjesto.

No, »uvažavajući niz specifičnosti u sustavu policijske službe«, radna mjesta policajaca su razvrstana u deset platnih razreda, bez platnih stupnjeva. Umjesto toga, za svaki platni razred utvrđuje se raspon koeficijenata, dok će Vlada uredbom »utvrditi platne stupnjeve i vrijednost platnog stupnja izraženog koeficijentom složenosti radnih mjesta policijskih službenika za svaki platni razred propisan Zakonom«.

"Izuzetni i primjereni"

Državni službenici i prema sadašnjim propisima imaju godišnje ocjenjivanje rada. No, u budućnosti će se »sustav ocjene radne učinkovitosti« temeljiti na utvrđivanju ciljanih rezultata za pojedino radno mjesto. Kao i do sada ocjenjivanje će se provoditi godišnje i iskazivat će se ocjenama »izuzetan«, »primjeran«, »uspješan«, »zadovoljava«, »ne zadovoljava«.

Kako bi se rukovoditelje prisililo da izbjegavaju praksu u kojoj su svi »izuzetni« i »primjereni«, uvode se ograničenja na broj osoba koje mogu biti ocijenjene najboljim ocjenama. Tako će ocjenu »izuzetan« moći dobiti najviše osam posto službenika, a »primjeren« 17 posto službenika i namještenika, odnosno najbolje ocjene može dobiti četvrtina zaposlenih.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju