Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prenosi komarac

Potvrđena prisutnost groznice Zapadnog Nila u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U kolovozu 2012. godine utvrđeno je ukupno 6 seropozitivnih konja, na 5 gospodarstava. Bolest se ne može prenijeti s konja na drugog konja, niti s konja na čovjeka. Prenosi se isključivo putem komaraca', naglašavaju stručnjaci.

'Temeljem praćenja epidemiološke situacije kao i tendencije širenja bolesti u mediteranskom pojasu, od 2011. godine u Republici Hrvatskoj se, sukladno godišnjoj Naredbi o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju, provodi program aktivnog pretraživanja s ciljem otkrivanja infekcije virusom encefalitisa zapadnog Nila u populaciji konja. Opsežno istraživanje po pitanju prisutnosti virusa encefalitisa zapadnog Nila na području Republike Hrvatske proveo je također, u 2010. godini, Zavod za mikrobiologiju i zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu', stoji u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede.

>> Srbija: Groznica Zapadnog nila odnijela prvu žrtvu

'U 2012. godini programom je propisano provođenje aktivnog nadzora u populaciji konja na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Istarske županije. Također je određeno da se u slučaju nalaza kliničke sumnje ili uginuća kopitara obvezno provodi i dijagnostičko ispitivanje na infekciju virusom zapadnog Nila.

U sklopu navedenog programa, u kolovozu 2012. godine utvrđeno je ukupno 6 seropozitivnih konja, na 5 gospodarstva. Navedeni nalazi dokazuju da su pozitivni kopitari bili u kontaktu s virusom, u razdoblju ne dužem od 1-2 mjeseca (sukladno OIE dijganostičkom priručniku) prije dana uzimanja uzoraka krvi, te na taj način posredno potvrđuju prisutnost virusa na području Republike Hrvatske. Svi pozitivni slučajevi utvrđeni su na području Vukovarsko – srijemske županije, najvećim dijelom na lokacijama uz obalu Dunava.

Po utvrđivanju protutijela, pojava bolesti prijavljena je Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja i Europskoj komisiji. Budući da se radi o zoonozi, Uprava veterinarstva je o pozitivnim rezultatima, odnosno potvrdi prisutnosti virusa na području Republike Hrvatske obavijestila i Službu za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo', stoji u priopćenju.

>> Groznica Zapadnog Nila stigla i u Srbiju, troje ljudi hospitalizirano

'Na pozitivnim životinjama ne poduzimaju se nikakve posebne dodatne mjere, obzirom da niti u jednom slučaju nisu utvrđeni klinički znakovi bolesti, kako u pozitivnih tako niti u ostalih kopitara na gospodarstvima, a predmetni konji ne predstavljaju izvor zaraze za ljude. Bolest se ne može prenijeti s konja na drugog konja, niti s konja na čovjeka. Prenosi se isključivo putem vektora – komaraca.

Navedeni nalazi potvrđuju prisutnost virusa na području Republike Hrvatske što, obzirom na proširenost virusa u susjednim zemljama, nije iznenađujuće niti neočekivano. Do danas na području Hrvatske nije zabilježen niti jedan klinički slučaj oboljenja kopitara od encefalitisa zapadnog Nila', kažu u resornom Ministarstvu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene