Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastavljanje vlade

Orešković došao kod predsjednice po mandat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Orešković je na Patovčak stigao s čelnicima Domoljubne koalicije i Mosta.

Tihomir Orešković sa čelnicima Domoljubne koalicije i Mosta stigao je u 17.40 sati na Pantovčak gdje će mu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dati mandat za sastavljanje Vlade ako dokaže da za to ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika.

Prema Ustavu, predsjednica Republike, naime, dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Tihomir Orešković tako treba predsjednici Grabar Kitarović s najmanje 76 potpisa dokazati kako ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analitičari komentiraju 'Čeka nas novi politbiro - 'karapetrov', a glavni grad bit će Šibenik' Slika nije dostupna Kandidat za mandatara Tko je Tihomir Orešković?

Čelnik Mosta Božo Petrov i prvi čovjek Domoljubne koalicije, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer su, u četvrtom krugu konzultacija na Pantovčaku, predsjednici donijeli 78 potpisa kao dokaz da imaju saborsku većinu, a danas su izvjestili da će Orešković biti mandatar.

Dobije li Orešković mandat za sastavljanje Vlade - 46 dana nakon održavanja parlamentarnih izbora u kojima je nekoliko puta došlo do obrata u tome tko će s kime sastaviti saborsku većinu - Hrvatska ulazi u drugu fazu sastavljanja zakonodavne i izvršne vlasti, odnosno treba se konstituirati Hrvatski sabor koji mora potvrditi mandatara i Vladu.

Orešković je do sada bio član Nadzornog odbora Plive Hrvatske, rođen je 1966. godine u Zagrebu, 1989. godine diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene