450537
450537
450537
450537
450537

ČUDO U SLAVONIJI Selo u koje mladi doseljavaju, jer tamo žele živjeti

  • , 18.09.2016., 10:05
  • Autor:
  • komentara

Mjesecima izvještavamo o egzodusu mladih iz Slavonije i Baranje. Iz baranjskoga sela Kopačeva stiže potpuno drugačija priča.

 
 
 
 
Selo u koje se mladi doseljavaju (Video: Dnevnik Nove TV)
Selo u koje se mladi doseljavaju (Video: Dnevnik Nove TV)

Mladi ne samo da se ne iseljavaju, već upravo suprotno - doseljavaju se u selo Kopačevo. Ekološka poljoprivreda, seoski turizam, netaknuta priroda Kopačkoga rita, ali i blizina Osijeka - razlozi su zbog kojih mlade obitelji biraju život u tom selu.

Gradsku buku zagrebačkih ulica, kazališni redatelj, Ivan Kristijan Majić zamijenio je životom u malom baranjskom selu Kopačevu. "Kupili smo staru baranjsku kuću s kraja 19. stoljeća, kojoj sad privodimo kraju radove na obnovi, tako da smo zadržali sve njene tradicionalne kvalitete, ali i uspjeli nekakav suvremeni život smjestiti unutra", kaže on.

Bolje mjesto od Kopačeva za odrastanje svog četverogodišnjeg sina ova mlada obitelj ne vidi. "Mi smo smješteni između prekrasnog grada Osijeka i s druge strane potpune netaknute divljine Kopačkog rita.Tako da se nalazimo u jednoj maloj sredini u kojoj se poznajemo sa svima, u kojoj sve što treba možemo naći u krugu od 100 metara", ističe Ivan.

Marijana je rodom iz Bosne. U Kopačevu se udala i ostala. Majka je troje djece, zadovoljna je i u trgovini u selu radi već godinu dana.

U seoskom vrtiću već sad se traži mjesto više. Tomas, star 7 tjedana, najmlađi je stanovnik Kopačeva. Dječja kolica vide se na svakom koraku.

Ribarski dani u Kopačevu jedna su od posjećenijih baranjskih manifestacija. "Ono što cijeli ovaj kraj jamči to je nekakva ekološka priča, zdrav život, koji svaka mlada obitelj i želi", Kaže Edita Kalajdžić. Obješene gaće u Kopačevu nisu simbol siromaštva.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se