Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi izračun

DRUGAČIJE OLAKŠICE NA DJECU Što će značiti nove mjere porezne reforme?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porezna reforma, uz plaće, obuhvatit će i olakšice za djecu te dječje doplatke.

Porezna reforma, uz plaće, obuhvatit će i olakšice za djecu te dječje doplatke, ako je suditi prema strateškom dokumentu koji predlaže nove mjere za sustav socijalnih naknada. Porezne olakšice trebale bi se ukinuti, a uvest će se novi izračun - manji porez ovisno o broju djece.

Pročitajte i ovo Dijete - 1 od prvog ožujka Mijenjaju se pravila, a pravo na pomoć imat će pola milijuna djece: "Taman da pokrijemo trošak vrtića" Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza!

Bez poreznih olakšica na djecu i dječjeg doplatka, Mladen kaže, ne bi mogao uzdržavati obitelj. Ima osmero djece.

"Sigurno da to znači jer sama plaća je taman toliko da pokrije stvari, a povrat poreza i dječji doplatak je još kao još jedna plaća'', kaže Mladen Varga.

A baš te olakšice Vlada bi uskoro mogla ukinuti. Radile bi se po novom izračunu. Umjesto poreznog odbitka koji je premašivao 1300 kuna, uveo bi se manji porez, ovisno o broju djece, jednako za sve zaposlene roditelje..

I to za prvo dijete 350 kuna, za drugo 450, za treće 550, a za četvrto i svako sljedeće 650 kuna. Iz ministarstva socijalne politike samo poručuju radi se analiza na temelju predloženih mjera.

"Strateški okvir mjera za učinkovitiji sustav socijalne zaštite je dokument koji će nam poslužiti kao baza na temelju koje ćemo međuresornim dogovorima odrediti daljnji tijek i reforme provedbe u skladu s Nacionalnim programom reformi za 2016. godinu", poručuju.

Cilj je, navode, pravednijom raspodjelom pomoći najugroženijima. Obećava to i prvi potpredsjednik Vlade.

"Budite uvjereni sve ide u smjeru da potrebiti ne budu zakinuti u niti jednom segmentu, pa tako vi govorite o siromašnima, apsolutno neće osjetiti ništa u negativnom smislu'', rekao je Tomislav Karamarko.

Ministar financija je bez komentara dok, kako kaže, ne bude gotovo cjelovito rješenje poreznog sustava. Bivša ministrica socijalne politike objašnjava - ta analiza se radila za njenog mandata.

"Ja samo mogu reći da se možda i bez nekih drastičnih rezova može napraviti još dodatni red u sustavu socijalne skrbi i mogu se definitivno uštedjeti novci", rekla je Milanka Opačić, bivša ministrica socijalne politike.

Novci će trebati i za drugu mjeru - uz viši imovinski cenzus proširiti broj roditelja koji primaju dječji doplatak. Novi porezni razred za prihode koji ne prelaze 2195 kn.

''Što bi značilo da bi porezni obveznici odnosno građani koji imaju raspon takve plaće dobili 100 kuna otprilike dječjeg doplatka'', kaže Anja Božina, porezna savjetnica.

Nove mjere značit će, prema poreznim stručnjacima, da će roditelji s plaćama većim od prosjeka - biti na gubitku, dok oni sa srednjim i nižim plaćama neće dobiti ništa.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene