Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliki će biti?

POREZ NA NEKRETNINE Oprezivat će se sve, od stana, garaže, do građevinskog zemljišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo da nema građanina kojeg ne zanima koliko će mu biti porez na nekretninu. A oprezivat će se sve, od stana, garaže, do građevinskog zemljišta.

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević poručuje da porez na nekretnine neće na početku rasti, no poslije će se cijena formirati ovisno o vrijednosti nekretnine.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Uvođenje poreza na nekretnine, HDZ koji mu se prije protivio, sada opravdava. 'Bolje opteretiti imovinu nego rad', poručuje Kuščević. Od prvog siječnja 2018. uvodi se takozvani jednostavni porez na nekretnine. Oporezivat će se stambeni prostor, poslovni prostor, garaža, a novost je i porez na građevinsko zemljište koje se koristi za obavljanje posla, kao i neiskorišteno građevinsko zemljište.

'Imate nekoliko poreza po jednoj nekretnini. To se sve mora objediniti u ovaj porez na nekretnine koji mora u najgoru ruku biti jednak zbiru svih dosadašnjih poreza', objašnjava Kuščević.

Od komunalne naknade ubire se oko 2 milijarde kuna na godinu. Računaju na dodatnih 300 milijuna. Građani koji imaju više nekretnina su ogorčeni.

'Idioti! Imam ih, ja sam Dubrovkinja, sad stan u Dubrovniku zbog stana u Zagrebu moram prodati. To mi je stan od roditelja, nisam ja to kupovala, i sad moji unuci i praunuci doviđenja, nikada više u Dubrovnik neće poći. Ovo je sramota!', ljuta je Marina Gizdić.

'Oni bi naplaćivali sirotinji porez. Bolje bi bilo da krenu sad u Brezovicu, da tamo snimite kako tamo nema ni kanalizacije, ni dućana, ni plina', kazao je Ivica.

'To je najpoštenije', smatra Enis koji nema ni jednu nekretninu.

Bivša ministrica upozorava da komunalnu naknadu nije tako jednostavno pretvoriti u porez, posebice jer postoje jedinice lokane samouprave koje nemaju komunalnu naknadu.

'Ubiru po različitim kriterijima, nemaju evidentirane nekretnine. Ne bi bilo dobro da rezultat svega toga bude da oni koji imaju uredne papire, koji imaju sve evidentirano će plaćati porez, a oni koji nemaju neće', upozorila je Anka Mrak Taritaš.

Vlada želi skupiti sve u jednu bazu podataka, a nakon toga ići u procjenu vrijednosti nekretnina. Kriterije proširuju i na starost i stanje nekretnine.

Hoće li do toga zaista doći 2020. godine, ministar odgovara s oprezom. 'Što će se dogoditi u budućnosti, neke nove Vlade o tome ne mogu reći', rekao je Kuščević.

Novac od poreza na nekretnine u prvoj bi fazi ostajao lokalnim jedinicama samouprave koje bi ga mogle slobodnije koristiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene