458276
458276
458276
458276
458276

''Moramo se miješati, na bilo koji način pomoći. Moramo otvoriti oči žrtvi''

  • , 25.11.2016., 07:39
  • Autor:
  • komentara

Žene i djevojke iz cijelog svijeta izložene su fizičkom nasilju, seksualnom i gospodarskom iskorištavanju, zlostavljanju na ulici ili radnom mjestu, zlostavljanju putem interneta ili tijekom sportskih aktivnosti, silovanju, sakaćenju ili prisiljavanju na brak. Svaka je treća žena u Europskoj uniji doživjela neki oblik rodno uvjetovanog nasilja.

 
 
 
 
Borba protiv nasilja nad ženama (Video: Dnevnik Nove TV)
Borba protiv nasilja nad ženama (Video: Dnevnik Nove TV)

''Počeo me tući, onda vrijeđati da sam kurva, da ne znam brinuti o djetetu'', priča jedna zlostavljana žena.

''Smaknut ću te, bacit ću te niz stepenice, bacit ću te kroz balkon... Dizanja pištolja, pucanje, nož'', priča druga.

Godinama je to bila njihova svakodnevica. Trpjele su iz straha ili zbog djece.

''Upravo zbog djece iz takve se sredine mora otići što prije. Nema pomoći.''

''Dijete je sve više i više bilo u strahu, počeo je biti plačljiv. U strahu, isto kao i ja.''

Svaki mjesec jednoj ženi u Hrvatskoj, bivši ili sadašnji partner, oduzme život.

''Ove godine je, do kraja listopada, ubijeno 16 žena. U posljednjih 10 godina to je najveći postotak. Inače, na godišnjoj razini je bio 11-13 žena'', kazala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić

Sustav je zakazao, tvrde žrtve, a struka potvrđuje.

''Zašto žrtva uvijek mora biti žrtva svugdje? Jako mi je teško, ja sam kao u zatvoru. Bojite se da ga ne sretnete, ne krećete se... On je na slobodi, ne snosi dio odgovornosti. Ono sve što ste stekli zajedno - on to lagodno koristi'', anonimno priča svoje iskustvo jedna od žrtava.

Hrvatska zaostaje za regijom.

''Države iz regije ratificirale su Istanbulsku konvenciju, konvenciju Vijeća Europe za sprječavanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, Hrvatska nije'', ističe specijalna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović.  

Nemamo ni dovoljan broj sigurnih kuća.

''Skloništa i domova ima samo 18'', ističe Mirjana Duduković iz Ženske grupe Korak. ''Po standardima EU-a, po broju stanovnika, trebalo bi ih biti još dvaput toliko'.

Nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan društveni problem. Nažalost, još uvijek većina takvih slučajeva ostaje u tamnoj brojci neprijavljenih kaznenih djela.

''Moramo se miješati, na bilo koji način moramo pomoći. Moramo otvoriti oči žrtvi. Moramo joj otvoriti oči'', poručuju žene koje su se spasile. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se