Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se stagnacija, a potom i pad vodostaja

FOTO Vrhunac vodenog vala: Vodostaj Kupe 824 cm, najviši u posljednjih 40 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilna kiša koja je padala u velikom dijelu zemlje izazvala je probleme mnogim stanovnicima.

Ako imate snimke ili fotografije poplave, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, ali ni u kojem slučaju ne dovodite sebe u opasnost!

Pročitajte i ovo Poplavljena Ulica Domovinskog rata u Splitu - 6 Cestu prekrila voda FOTO Pogledajte potop u Splitu, prometnice pod vodom Slika nije dostupna BEZ NOVIH POPLAVA Vodeni val prošao Karlovac: "Situacija je pod kontrolom, nikakvih šteta ne bi trebalo biti"

22:40 Vrhunac vodenog vala prolazi karlovačkim područjem, Vodostaj Kupe je u 22 sata bio 824 cm. Uzvodno vodostaji rijeka padaju. Vodeni val je prošao kroz Zagreb. Iz Hrvatskih voda doznajemo da se sada očekuje stagnacija, a potom i pad svih vodostaja.

20:40 Vodostaj Kupe ne prestaje rasti. U 20 sati izmjerena su 823 centimetra.

19:45 Vodostaj Kupe u Karlovcu je u 19 sati dosegao iznimno visokih 820 centimetara, ali se po prognozama mjerodavnih iz Hrvatskih voda u idućih 12 sati očekuje stagnacija, ako ne bude novih znatnih oborina.

Iako se očekuje stagnacija i postepeni pad vodostaja, povlačenje vode potrajat će duže nego inače, zbog iznimno velikih izlivenih količina i prezasićenog terena oborinskim zaobalnim vodama, priopćio je sa svoje večerašnje izvanredne sjednice Stožer zaštite i spašavanja Karlovačke županije.

Sve operativne snage pripravne su pomoći na izmještanju ljudi, stoke i materijalnih dobara iz nižih u više katove objekata i za druge potrebe građana, a Stožer je zaključio da nema potrebe za angažiranjem dodatnih snaga zaštite i spašavanja sa državne razine.

U srijedu su iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije upozorili stanovnike da postoji opasnost od onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda uslijed nadiranja voda. 19:15 Oko ponoći se očekuje vrh vodenog vala rijeke Save, koji bi trebao biti oko 820 cm pa voditelj obrane od poplave velikogoričkog područja Krunoslav Prentašić moli vatrogasne snage neka budu na raspolaganju, kako bi mogli reagirati u slučaju potrebe na nasipu, priopćio je Stožer za zaštitu i spašavanje.

18:00 Održan je sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice na kojem je nazočio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te zapovjednik županijskog Stožera Rudolf Vujević, kao i predstavnici Hrvatskih voda i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

'Sve poduzete radnje koje je velikogorički Stožer u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Grada Velike Gorice radio od jučer, odrađene su kvalitetno. Učinjeno je sve što je bilo moguće u situaciji plavljenja naselja zaobalnim vodama', istaknuo je Damir Pilček, načelnik područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje za civilnu zaštitu.

15:00 Premijer Zoran Milanović obišao je poplavom ugrožena karlovačka područja u Turnju, Gornjem Mekušju i Logorištu gdje je razgovarao sa stanovnicima.

14:57 Zbog opasnosti od poplava Oružane snage RH su u stanju pripravnosti i od jutros kontaktiraju s predstavnicima Hrvatskih voda i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), no do sada još nisu primili nikakav poziv za pomoć.

Ako je potrebno pripadnici Oružanih snaga će pomoći u zaštiti stanovništva, materijalnih dobara i drugog, te su spremni na eventualni poziv, a sve će se raditi u koordinaciji s predstavnicima Hrvatskih voda i DUZS-a, rekla je glasnogovornica Ministarstva obrane Ana Bulić

14:41 U Pagu je poplavljeno više podrumskih prostorija. U posljednja 24 sata ondje je palo 120 litara kiše po četvornome metru. Pod vodom su nasadi mladoga luka i češnjaka, a zbog poplava, kasnit će i rezidba vinograda na području Zadra.

14:19 Dio Lekenika je od sinoć odsječen od prometnica, a poplavljen je i dio Pešćenice. Veće količine padalina, topljenje snijega i visoki riječni vodeni val koji dolazi Kupom od Karlovca i Savom od Zagreba sve više ugrožavaju sisačko područje, na kojem su proglašene redovite mjere obrane od poplava, a u Sisku je održana izvanredna sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje.

14:04 'Umjesto 15 milimetara, u Karlovcu je palo 66 milimetara. Tako da je, na količinu vode koju smo imali do sada, ovo dodatni udar i danas imamo vodni val u Karlovcu s dosta visokim kvotama. To je ono što nas najviše u ovom trenutku muči i sve interventne jedinice su na tom području', rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

13:09 Građane koji su parkirali svoje automobile na području ŠRC Jarun, moli se da ih što prije premjeste kako bi izbjegli štetu i omogućili žurnim službama uvjete za rad.

13:00 Vrh vodenog vala na zagrebačkom području očekuje se ipak oko 19 sati

12:47 U najnoviju školu u Šibeniku, Meterize, ušlo je vode, pa je nastava otežana.

12:37 Rječina i dale prijeti nekoliko kuća, ali je njezin vodostaj u padu.

12:28 Prekinut je promet na državnoj cesti D1 u mjestu Donji Budački (između Karlovca i Slunja), zbog vode na kolniku, izvijestio je HAK. Autoceste A1 i A6 Rijeka-Zagreb otvorene su za sva vozila. Snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru. U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše.

11:51 Postoji mogućnost da vodostaj Kupe kod Karlovca dosegne i osam metara. Građane se poziva na izniman oprez u naredna 24 sata.

NAJGORE na karlovačkom i velikogoričkom području, odsječena sela

11:40 Unatoč naporima vatrogasaca, voda je jutros prodrijela u dio kuća na velikogoričkom području, a najkritičnije je u mjestima Ribnica, Rakitovec, Mraclin, Petrovina i Buševec, pri čemu je srušen 25 godina star rekord po količini oborina na tom području.

11:32 Stožer za zaštitu i spašavanje zagrebačke županije proglas je izvanredno staje na zaštitnoj vodnoj građevini u Poljanskom Lugu.

11:29 Sinoć i jutros su na zagrebačkom području zbog poplavljenih područja vatrogasci imali oko 170 intervencija, potvrdio je pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Pavle Kalinić za Dnevnik.hr. 'Očekujemo još problema, a mogla bi se i aktivirati neka klizišta', upozorava Kalinić.

10:56 Zbog povišenog vodostaja rijeka Bednje i Plitvice na varaždinskom su području uvedene redovne mjere obrane od poplava. Mjere se odnose na područje Bednje od Varaždinskih Toplica do ušća u Dravu te od Varaždinskih Toplica do Stažnjevca kraj Ivanca. Redovne mjere uvedene su i za rijeku Plitvicu u cijelom njenom toku.

10:32 U zadnja 24 sata na područje Kosinja palo je oko 100 litara kiše po četvornom metru. Za promet su zatvorene lokalne ceste prema Šušnju i Kosinjskom Bakovcu. Na tom su području na snazi izvanredne mjere od poplava.

I u Gackom polju kod Otočca izlila se rijeka Gacka na podučju Sinca i Ličkog Lešča gdje je voda ušla u nekoliko gospodarskih objekata. Na tom području uvedene su redovne mjere obrane od poplave.

10:23 Zbog obilnih kiša proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava za područje Kosinja, gdje je i najkritičnije stanje u Lici što se plavljenja tiče. U Gackom polju kod Otočca izlila se rijeka Gacka na podučju Sinca i Ličkog Lešča gdje je voda ušla u nekoliko gospodarskih objekata. Na tom području uvedene su redovne mjere obrane od poplave.

10:21 Iz zagrebačkog županijskog Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju da postoji opasnost da je došlo do onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda. Stanovnici se mole da bistru vodu iz bunara ili lokalnih vodovoda prije konzumiranja ili pak napajanja životinja prethodno prokuhaju.

Prokuhanu vodu treba ohladiti i odmah konzumirati, ili je nakon prokuhavanja treba spremiti u hladnjak kako ne bi došlo do razvoja određenih bakterija. Ukoliko je voda zamućena ne smije se konzumirati niti nakon prokuhavanja, budući da se prokuhavanjem ne uništavaju kemijske tvari koje su dospjele u vodu. Prema saznanjima Stožera, voda iz javnih vodovoda nije zagađena i može se nesmetano konzumirati.

10:18 Zbog obilne kiše, punih kanala te natopljene zemlje poplave od rano jutros ugrožavaju više naselja na velikogoričkom području, a najkritičnije je u Buševcu, Rakitovcu, Mraclinu, Petrovini i Ribnici, gdje je voda ušla i u obiteljske kuće.

10:09 Nabujala je Lomnica te se izlila kod Petrovine, a ugrožena je i Čička Poljana.

9:54 Zbog poplavljene ceste D36, odsječena su sela Koritinja i Šišljavić, a Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda, kaže kako će to stanje potrajati desetak dana jer se tek očekuje ostvarenje maksimalnog porasta vodostaja i to u okolnostima kada je Sava, u koju se kod Siska ulijeva Kupa, toliko velika da se i ona izlijeva iz korita.

9:52 Zbog izlijevanja Kupe na prometnicu u Koritinji zatvorene su državne ceste D36 Šišljavić-Koritinja, D6 kod Okića, G. Pokuplje – Levkušje, u Logorištu, Mala Švarča te mnoge lokalne ceste. Pod vodom je i dio državne ceste D6 u Okiću kod Vojnića, jer je i Radonja s pritokama previsoka za svoja korita.

9:47 Izlijevaju se i Mrežnica i Dobra, a posebno Korana, kao i svi ostali vodotoci na širem području Karlovca, Duga Rese i Barilovića. U Karlovcu je pod vodom Obala Trnskog, poodvožnjak Ilovac, a na terenu su još od jučer popodne ekipe za promatranje stanja i interventne ekipe vatrogasaca i komunalnih poduzeća.

9:38 U Zagrebu su proglašene redovne mjere obrane od poplave, izvijestile su Hrvatske vode.

9:35 Prekinut je promet na državnoj cesti D1 u mjestu Donji Budački (između Karlovca i Slunja), zbog vode na kolniku. Obilazak je: Duga Resa-Barilović-Krnjak, izvijestio je HAK.

9:31 Najviše je kiše u posljednja 24 sata palo na području Karlobaga 161 mm.

9:26 Osim Čulinečke, zatvorena je i cesta Štefanovac u Zagrebu. Obje ceste zatvorene su samo za osobna vozila.

Već su jučer popodne i tijekom noći poplavljeni mnogi podrumi, kuće, ali i prometnice. Kiša i dalje pada, a vrh vodenog vala tek se očekuje.

Najgora situacija je na području Karlovca gdje su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Vodostaj Kupe ondje je 776 cm. Nekoliko naselja u tom području je odsječeno zbog poplavljenih prometnica. Predviđa se da bi vodostaj mogao prijeći 800 cm.

Vodeni val očekuje se i na Kupi kod Siska i Jasenovca koja je prema posljednjim mjerenjima imala vodostaj 780 cm. Povećani su pritoci Sutle i Krapine.

Vrh vodenog vala u Zagrebu očekuje se predvečer i tada bi Sava mogla doseći 410 cm, rekli su za Dnevnik.hr u centru za obranu od poplava Hrvatskih voda. Zagreb nije ugrožen, zaštićen je i može prihvatiti očekivani vodeni val bez posljedica.

Poplavljena je Čulinečka cesta u Zagrebu te je stoga u 7:15 sati zatvorena za promet, potvrdili su za Dnevnik.hr u PU zagrebačkoj.

Vatrogasci CIJELU NOĆ ispumpavali podrume

Međutim, ugrožena su naselja oko Zagreba jer se Sava izlila i na desnoj i na lijevoj obali. Kritično su mjesta Resnik i Sesvetski Kraljevec. Izlijevaju se potoci i kanalizacija. Vatrogasci su na terenu i grade zečje nasipe. Na području Maksimira u Zagrebu palo je 63 litre kiše, a 91 litra na zagrebačkom aerodromu.

Kiša će prestati padati danas do kraja dana, a već se od sutra očekuje proljepšanje vremena.

Kolnici su mokri ili vlažni te skliski u većem dijelu zemlje, na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale mogući su odroni, a zbog poplave zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Zagrebačkoj, Sisačko- moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko- senjskoj i Koprivničko- križevačkoj županiji, izvijestio je jutros Hrvatski auto-klub (HAK). 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene