Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dolaze bolja vremena'

Popijač: Nezaposlenost je porasla zbog maturanata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Gospodarstva Đuro Popijač tvrdi da je porast nezaposlenih u srpnju posljedica većeg broja maturanata koji se nisu upisali na fakultete te su se uključili u proces rada.

Unatoč dosad najboljoj turističkoj sezoni iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje stigle su loše vijesti. U srpnju je na burzi bilo više od 287 tisuća ljudi, što je oko 4.800 ljudi više nego u srpnju prošle godine kad ih je bilo oko 282 tisuće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve veći broj umirovljenika Nova pravila za umirovljenje rođenima od 1971., evo kakva! Slika nije dostupna Za oporbu očekivano Grčić o padu BDP-a: Ipak se taj minus smanjuje...

Ministar Đuro Popijač istaknuo je da je to dokaz povjerenja mladih u institucije, jer su u Hrvatski zavod za zapošljavanje došli po pomoć pri traženju posla. U prvih je sedam mjeseci ove godine, kaže ministar, iz zavoda na posao otišlo 130 tisuća ljudi, a u srpnju njih još 16 tisuća.

'Evidentno je da smo mi zaustavili onaj strahoviti rast nezaposlenosti koji se dogodio 2009. i 2010. godine i sasvim sigurno za tržište rada dolaze bolja vremena', izjavio je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

SDP stvari vidi drugačije. 'Očigledno je da su upozorenja Vladi iz redova oporbe da se ne čini dovoljno po pitanju poticanja gospodarskog oporavka i, naravno novog zapošljavanja, bila opravdana', rekao je ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić.

Struka tvrdi da bolja vremena neće tako skoro doći. 'Na daljnji rast nezaposlenih kroz sljedeću godinu utjecat će nastavak restrukturiranja velikog dijela hrvatskog gospodarstva, ali isto tako i javnog sektora', rekao je ekonomski analitičar Hrvoje Stojić. Slijedi, dakle, smanjivanje zaposlenih i kresanje državnih troškova, a to znači manje posla za velik broj poduzeća koja posluju s državom.

'S druge strane pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju u sljedećim godinama se očekuje intenziviranje investicija, što bi pak trebalo pozitivno djelovati na neko novo zapošljavanje', smatra Ostojić. No, još barem godinu dana očekuju nas gužve na Zavodu za zapošljavanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene