Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za oporbu očekivano

Grčić o padu BDP-a: Ipak se taj minus smanjuje...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić i HDZ-ov bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač različito su komentirali pad BDP-a u trećem tromjesečju.

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu tromjesečnog BDP-a, a prema toj procjeni bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju 2013. realno manji za 0,6 posto u odnosu na isto tromjesečje 2012.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Andrej Plenković OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA Plenković: ''Milanović lupeta, on i njegovi oporbeni jataci su očajni, ne znaju kako reći ne''

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kaže da ga smanjenje nije iznenadilo.

'I dalje je ključni problem Hrvatske stanje u industriji i građevinskom sektoru, to su najveći utezi. Proces restrukturiranja i dalje traje, on će se sigurno i u 2014. nastaviti. Najveći doprinos BDP-u u trećem kvartalu dao je turizam, odnosno izvoz turističkih usluga. Najgora je situacija, uz pad industrije i građevinarstva, s velikim uvozom roba. To opterećuje Hrvatsku. Dok god je gospodarstvo slabašno dotle kompenziramo s uvozom stranih proizvoda, to negativno utječe na BDP', kazao je Grčić novinarima kada su ga zamolili za komentar pada BDP-a.

'Prema nekim analizama mi jedan kvartal zaostajemo za trendom u Europi. Ipak se taj minus smanjuje, ali je taj proces usporen', dodao je.

Govoreći o četvrtom kvartalu, Grčić je obznanio da je riječ o vremenu izvan sezone kada ekonomska aktivnost jenjava. 'Hoće li to usporavanje biti intenzivnije nego prošle godine teško je procijeniti, ali nadamo se da će se trend usporavanja pada nastaviti u narednom razdoblju i da će 2014. donijeti oporavak', rekao je potpredsjednik Vlade.

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač smatra kako je to odraz rada aktualne vlasti te ističe kako se drugačiji ishod nije mogao niti očekivati.

Izvješće DZS-a: BDP pao za 0,6 posto

"Sve ono što smo predviđali, sve ono što je Vlada činila ove dvije godine, drugačije se nije moglo ni dogoditi", smatra Popijač.

"Unatoč trećem tromjesečju i uspješnoj turističkoj sezoni imamo ponovno pad od 0,6 posto, znači da niti turizam i uspješna sezona nisu uspjeli kompenzirati sve one druge pokazatelje, a to je pad industrijske proizvodnje, pad gradjevinskog sektora i sve djelatnosti u realnom sektoru", naglasio je Popijač.

"Osam tromjesečja za redom imamo trend pada i Vlada uporno je slijepa da sve te mjere koje poduzimaju, vode u krivom smjeru, mi i dalje imamo najavu novih poreza, proračun sa 17 milijardi najavljenog deficita i nažalost, nikakve dobre vijesti sad očekujemo i na kraju ukupan godišnji pad preko 0,6 posto", zaključio je Popijač.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene