450453
450453
450453
450453
450453

Budite oprezni ako vas telefonski nazove službenik banke

  • , 16.09.2016., 18:06
  • Autor:
  • komentara

Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je građane da paze na novu prevaru.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Pixsell/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Pixsell/Thinkstock)

Policija je konstantnim praćenjem kaznenih djela prevara izvršenih na štetu osoba starije životne dobi uočila pojavu djelomično izmijenjenog načina izvršenja kaznenih djela, vrlo sličnog već ranijima.

Konkretno, počinitelj telefonski kontaktira oštećene (uglavnom osobe starije životne dobi) predstavljajući se kao službenik banke, pritom navodeći da novac koji su podigli u banci nije ispravan i sl. te navodi da bi novac trebali vratiti.

Nedugo nakon toga oštećene ponovo poziva osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode "bankara" te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac.

Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će on poslati da ga preuzme. Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu stanovanja oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor i da je došao po pošiljku te nakon što im oštećeni preda novac napušta adresu stanovanja oštećenih.

U cilju sprečavanja novih ili sličnih prijevara, policija apelira na građane, posebice one starije životne dobi:

- ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,

- ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,

- ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima,

- zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,

- zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),

- odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se