Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREVENCIJA NEŽELJENIH DOGAĐAJA

Policija upozorava: "Djecu ne ostavljajte u autu, kobno je i 15 minuta"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dijete ne ostavljajte u vozilu, ni na vrlo kratko vrijeme, poručuje PU vukovarsko-srijemska, koja je izdala priopćenje u kojem građane savjetuje na dodatni oprez za sigurno i bezbrižno ljeto.

U namjeri da ljetne vrućine svima prođu što ugodnije i bez neželjenih posljedica, PU vukovarsko-srijemska poziva građane na dodatan oprez prilikom prijevoza djece u automobilu te kupanja na rijeci, jezeru, bazenu ili u moru.

Dijete ne bi trebalo ostavljati u automobilu nikada, a s dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od stradavanja djece ostavljenih u vozilima. Ostavljanje djeteta na kraće vrijeme, parkiranje u hladu i ostavljanje otvorenog prozora nisu garancija izbjegavanja tragičnih posljedica, navodi policija. 

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, kao i svake godine, upozorava:

• zbog slabije mogućnosti termoregulacije dječjeg organizma (prilagodba na visoke temperature okoliša) tijelo djeteta zagrijava se znatno brže (tri do pet puta) od tijela odrasle osobe
• visoka vanjska temperatura za vrlo kratko vrijeme kod djece dovodi do povišenja njihove tjelesne temperature i do toplinskog udara i ako se ne reagira na vrijeme, dolazi do zatajivanja organa. Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do oštećenja mozga i bubrega
• ako je temperatura okoline oko 28 °C, temperatura u autu vrlo brzo može dosegnuti i do 54 °C!
• simptomi koji se javljaju zbog toplinskog udara su: ubrzani puls, topla i suha koža, nemir, zbunjenost, glavobolja, pojava vrtoglavice, smušenost/pospanost, gubitak svijesti.

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje.

Mnogi građani u vozilu također prevozi i kućne ljubimce te je potrebno voditi računa i o njima jer o odgovornom ponašanju ovisi i njihov život.

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI U SVAKODNEVNOJ RUTINI:

• uvježbavanjem "prisutnosti" izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma - prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo, npr. dodir ruku s volanom, zvukove koje čujemo iz okoline i sl.
• preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeno i sl.)
• preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torbu, mobitel, laptop) kako ne biste automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

Više o savjetima i preporukama možete pročitati ovdje.

Također, ovih dana većina građana traži osvježenje od ljetnih vrućina i sparina u kupanju na jezerima, rijekama, bazenima i u moru, no ipak moramo biti svjesni toga da boravak uz vodu skriva brojne opasnosti.

Pročitajte i ovo Nema vode Sramotno Temperature otišle nebu pod oblake, a neka sela na glinskom području danima nemaju vodu: "Užas. Rekli su nam da ne znaju gdje je kvar"

Ponajprije je riječ o utapanju, ali vrebaju i brojne druge nepredvidive posljedice, poput tjelesnih ozljeda.

Prije svega apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi.

Roditelji posebno trebaju djecu držati na oku i brinuti se za njihovu sigurnost, što znači da se nikad ne smiju posve opustiti. Djeca se brzo izgube u masi kupača i lako se utope u plićaku. Nadzirite svoju djecu, čak i ako znaju plivati.

VAŽNJA UPOZORENJA:

• djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe
• neplivači ili osobe koje slabije plivaju obvezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje
• nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka
• nije poželjno plivati ako se konzumira alkohol
• u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć, posebice u slučaju dugog izlaganja jakom suncu
• ne skakati u vodu nepoznate dubine
• izbjegavati plivanje u samoći
• ako u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ako su one u blizini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene