Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opreza nikad dosta

Policija objavila upozorenje za kupače!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom na ljetne mjesece i želju da se rashlade u vodi policija sugrađane podsjeća da ne smetnu s uma da opreza nikad dovoljno i ni u kojoj situaciji.

Osim mogućeg utapanja, prilikom kupanja su prisutne i vrebaju brojne druge nepredvidive posljedice, poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu. Tako u najopasnija područja spadaju rijeke, jezera, pa tek onda more.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neujednačena primjena Policija oduzela 1148 vozila: U nekim dijelovima Hrvatske ćete proći gore, evo o čemu to ovisi Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..."

>> U Banji pronađeno tijelo mladića

MUP je na svojim internetskim stranicama objavio savjete o ponašanju na kupanju, bilo na moru, jezerima, šljunčarama ili rijekama:

Ne plivajte najmanje jedan sat nakon obroka - jedna od najčešćih pogrešaka, a koju čine mnogi među nama, ulazak je u vodu nakon što smo pojeli obrok ili sendvič, pa se mnogi zaguše zbog pritiska želuca.

Ne plivajte ako ste konzumirali alkohol - upravo je konzumiranje alkohola jedan od glavnih čimbenika rizika kod utapanja, kako kod mladih, tako i odraslih osoba, i svakako ga treba izbjegavati.

Ne ulazite vrući u vodu - jedna od čestih pogrešaka koju čine mnogi od nas je da nakon dužeg boravka na suncu, bilo da smo se sunčali ili radili nešto drugo, skačemo u vodu, kako bismo se osvježili i rashladili. Uvijek treba postepeno ulaziti u vodu, dati organizmu priliku da se pripremi i prilagodi, bez obzira koliko je more ili neka druga vodena površina topla. U protivnom, naše će tijelo u dodiru s hladnom vodom doživjeti šok.

Ne skačite u vodu nepoznate dubine - kada skačete, umjesto na glavu, skačite na noge.

Ako niste posve zdravi, ne kupajte se na osamljenim mjestima, a ako bolujete od nekih kroničnih i težih bolesti, izbjegavajte kupanje na osamljenim i nesigurnim mjestima. Budite u blizini ljudi, kako bi vam, ako zatreba, mogli priskočiti u pomoć.

Imate li djecu, neprestano ih držite na oku - roditelji se nikada, pa tako ni na kupanju, ne smiju posve opustiti. Djecu je potrebno neprestano imati na oku i brinuti se za njihovu sigurnost. Među ljudima i u gomili djeca se lako izgube, kao što se lako utope i u plićaku. Jednako tako, nikada, ali baš nikada, ne računajte da se starije dijete može samo brinuti za mlađeg brata ili sestru. Sigurnost djeteta vaša je dužnost, nikako drugog djeteta. Nadzirite svoju djecu, čak i ako znaju plivati.

Plivajte u blizini spasilaca te poštuj upute i znakove spasilaca.

Dogodi li se nevolja, ostanite smireni, plutajte na leđima i mašite jednom rukom za pomoć.

Ako u vodi uočite nekog u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć te pozovite nadležne službe na broj 192 ili 112.

Na žalost, slučajevi utapanja proteklih godina nisu bili rijetki niti na području Županije sisačko-moslavačke. Tako je tijekom 2007. godine zabilježeno pet slučajeva utapanja, zatim 2008. godine čak devet utapanja, 2009. godine zabilježen je jedan slučaj utapanja, 2010. godine dva slučaja, dok je prošle, 2011. godine zabilježeno čak sedam slučajeva utapanja.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene