Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorio farmu

Pola njegova razreda napustilo je Hrvatsku, ali on je imao drukčiji plan: ''Imao sam izvrsnu priliku''

U napuštenom selu pokrenuo farmu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
U napuštenom selu pokrenuo farmu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija U napuštenom selu pokrenuo farmu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U napuštenom selu pokrenuo farmu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr U napuštenom selu pokrenuo farmu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U napuštenom selu pokrenuo farmu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr U napuštenom selu pokrenuo farmu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 U napuštenom selu pokrenuo farmu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mladen Karamarković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj je stanovništvo sve starije, pa je tako i prosječna dob farmera 60 godina. Udio farmera do dobi od 40 godina iznosi samo devet posto. Još je poraznija brojka nositelja OPG-a u dobi do 35 godina, kojih ima svega 5,7 posto. Najveći udio mladih poljoprivrednika ima Virovitičko-podravska županija, zahvaljujući čemu je ublažen i crni trend iseljavanja sa sela.

Dok je pola njegova razreda napustilo Hrvatsku, Mladen je ostao i pokrenuo farmu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

"Velik utjecaj na to imale su mjere ruralnog razvoja. Mogao sam ostvariti 50 tisuća eura bespovratnih sredstava i mislio sam da je to izvrsna prilika za jedan početak i jedan mladi OPG", rekao je Mladen Karamarković.

Iskustvo je stekao radeći za oca, koji mu je nakon otkaza kao otpremninu dao prve krave. Pomažu i natječaji na koje se ovaj 25-godišnji stočar redovito javlja. Europskim novcem kupio je nove strojeve, a nada se i dodatnim hektarima zemlje.

"Ako dobijem još zemlje, automatski će se povećati broj stoke. Zemlja je osnovni početak za bavljenje stočarstvom jer znači više stoke, posla i radne snage", rekao je Mladen.

Kombiniranje stočarstva i ratarstva, kažu otac i sin, formula je za opstanak mljekarskih farmi.

"Ovdje je nekad samo iz operativnog programa na mojoj općini bilo četiri farme, a od njih radi još samo moja", rekao je Branko Karamarković, Mladenov otac.

Proizvodnjom vlastite hrane smanjuju se ulazni troškovi u proizvodnji mlijeka i ostvaruje dodatan prihod. No za to treba imati zemlju.

"On uvijek mora imati puno više zemlje nego ono što mu treba da može plivati između jedne grane i druge. Ustvari, stočara bez ratara nema", rekao je Branko.

Od malih nogu tome se uči i Mladenov jednoipolgodišnji sin, a pomaže i supruga.

"I ja radim na farmi kao i svi ostali radnici. Pomažem i uskočim kad treba. Nije mi problem", rekla je Tatjana Karamarković, Mladenova supruga.

U Ilmin Dvoru kod Slatine nekad je svaka kuća držala stoku. Od njih stotinjak danas ih je svega 30, a stanovnika još i manje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene