Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strože mjere

Prijeti li nam nestašica i poskupljenje mesa? "Ako ova bolest dođe, ubit će nam dušu za sva vremena"

Svinje u blatu (Foto: Dnevnik.hr)
Svinje u blatu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pranje ruku (Foto: Dnevnik.hr) Pranje ruku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jozo Marić (Foto: Dnevnik.hr) Jozo Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ljupka Maltar (Foto: Dnevnik.hr) Ljupka Maltar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Svinje u blatu (Foto: Dnevnik.hr) Svinje u blatu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Marija Vučković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Svi kažu da nije pitanje hoće li, već kada će se afrička svinjska kuga pojaviti u Hrvatskoj, a Ministarstvo poljoprivrede zbog toga je propisalo nove, strože mjere.

Dezinfekcija za ruke i noge i zaključana rampa. Uzgajivač crne slavonske svinje Jozo Marić protiv afričke svinjske kuge bori se svim sredstvima. "Tri obične pregrade žičane, e onda smo još ovdje stavili barijeru, struju, duplu žicu, iznutra struja i po noći zatvaramo u tor tamo", opisuje sve mjere koje je poduzeo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti za svinjogojce Od četvrtka je dopuštena svinjokolja, ali samo pod jednim uvjetom Svinjska kuga - 1 Hoće li rasti cijena mesa? Zbog opasne bolesti počela eutanazija svinja na istoku Hrvatske: "Za nas je ovo katastrofa"

Propisanih mjera trebali bi se pridržavati svi uzgajivači jer bolest bi mogla desetkovati domaću proizvodnju. "Ako ona dođe, ubit će nam dušu, ubit će nam dušu za sva vremena", kaže Marić.

Uoči početka tradicionalnih svinjokolja Ministarstvo poljoprivrede propisalo je nove, strože mjere. Kod klanja za vlastite potrebe, na gospodarstvu koje ne udovoljava biosigurnosnim uvjetima posjednik će tako morati pozvati veterinara da obavi klinički pregled, tvrdi Ljupka Maltar iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Ostaci životinjskog podrijetla neće se smjeti nekontrolirano bacati. "Svakako je preporuka i na tome ćemo još raditi da se sve jedinice lokalne samouprave organiziraju i prikupe te nusproizvode životinjskog porijekla", dodaje Maltar.

Opasni virus sve je bliži Hrvatskoj, a zabrinuta je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. "Sasvim otvoreno treba reći da taj rizik postoji, da on nije malen, da se svinjska kuga proširila u više od 10 europskih zemalja, da je na našim granicama", potvrdila je Vučković.

Iako bolest nije opasna za ljude, potrošači će, ako se pojavi, osjetiti posljedice. Tanja Popović iz Centra za edukaciju potrošača objašnjava kako se prvenstveno može očekivati nestašica mesa, a zatim i znatno povećanje cijene.

"O nestašici ne znam baš da možemo govoriti, ali svinjetina iz domaće proizvodnje bit će dodatno smanjena u ponudi i smanjenje ponude može rezultirati većom cijenom“, potvrdio je i predsjednik grupacije klaoničke industrije HGK-a Mario Ravlić.

Sve to nastoji se spriječiti preventivnim mjerama kojih su se dužni pridržavati i veliki i mali uzgajivači.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene