Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugašena vatra nakon četiri dana

Pogledajte kako iz zraka izgleda opustošeni Brač, vatrogasci strahuju od vjetra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri dana bilo je potrebno da vatrogasci lokaliziraju požar na otoku Braču.

Iako je nakon tri besane, jučerašnja noć prošla mirno i nema nove vatre i dima, oko 372 vatrogasaca ostalo je na čuvanju i saniranju požarišta. Ipak, najveći problem, kako javljaju, mogao bi biti vjetar koji se očekuje poslijepodne kao i dugačka linija rubnog dijela požarišta koja je velikim dijelom nedostupna za zemaljske snage.

Pročitajte i ovo Plamen na trajektu u Biogradu Nije bilo putnika FOTO/VIDEO Drama u Dalmaciji! Zapalio se trajekt: Nakon duge borbe s plamenom, vatrogasci uspješno otklonili opasnost Izgorjela je etaža kuće u vlasništvu 49-godišnjaka Detalji nepoznati Izgorjela etaža obiteljske kuće: Muškarac dobio opekline po glavi i tijelu, zadržan u bolnici

U jednom od najvećih požara u zadnjih par desetljeća, izgorjelo je oko 4000 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja. Zahvaljujući dobroj organizaciji i radu vatrogasaca vatrena stihija zaobišla je sve kuće i naselja.

Lakše opekline po rukama zadobila je 72-godišnja Bračanka koja je ušla u opožareno područje kako bi spasila svoje ovce, a nekoliko vatrogasaca požalilo se na smetnje u disanju, ali nakon liječničkog pregleda utvrđeno je kako nitko nije teško ozlijeđen.

U gašenju vatre sudjelovalo je 400-tinjak vatrogasaca, pomoć iz zraka pružalo im je pet kanadera i dva Air tractora. Vatru su gasili i brodovi.

Jučer je na Braču bio pomoćnik ministra Damir Bajsa, kako bi uvjerio javnost da je požar pod kontrolom te da nema straha od odlazaka turista.

Premijerka obilazi Brač

Premijerka Jadranka Kosor doputovala je nešto prije 11,30 sati u Milnu na otok Braču na kojemu će posjetiti požarišta i vatrogasce.

Premijerka je nezaustavljajući se u Milni produžila za Dračevicu, gdje je proteklih dana bilo jedno od najkritičnijih požarišta na Braču. Tamo se susrela s vatrogascima te se zanimala za trenutačno stanje. Vatrogasci su je izvijestili kako je danas povoljnija situacija nego prethodnih dana.

Nakon Dračevice premijerka Kosor se uputila u Nerežišće, gdje je smješten stožer za gašenje požara na Braču na kojemu od sinoć nema otvorene vatre niti dima. 'Izgleda strašno, kao mjesečeva površina', kazala je po dolasku na bračko požarište premijerka Jadranka Kosor.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor na kraju je zahvalila svim vatrogascima, volonterima, mještanima i službama na svemu što su poduzimali kao i turistima koji nisu otišli s otoka. Izrazila je zadovoljstvo što nitko nije nastradao i što su sve kuće obranjene. 'Pokazali ste da ste uređen sustav“' poručila je prisutnima na sjednici Stožera i dodala kako očekuje od nadležnih službi da u što kraćem roku naprave procjenu štete kako bi se mještanima barem donekle nadoknadio gubitak. Također, očekuje rezultate policijske istrage kako bi se moglo što više djelovati na prevenciji, a osobito ako je uzrok požara ljudski faktor, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene