Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javne tvrtke

Poduzeća posluju s minusom, a njihovi menadžeri imaju pravo na bonuse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodstva javnih tvrtki u protekloj godini nisu ispunila očekivano. U prvih devet mjeseci ukupan rezultat poslovanja je minus od 257 milijuna kuna. Unatoč tomu, menadžeri poduzeća koja su uspjela poslovati s dobiti ili smanjiti minus, imaju pravo tražiti bonuse.

Javne tvrtke nisu ostvarile očekivano. Jedanaest s neto dobiti, sedam gubitaša s milijunskim iznosima. Ukupan rezultat je minus od 257 milijuna kuna. 'Sigurno da rezultati nisu dobri i da za to nose odgovornost i uprave i nadzorni odbori, a što će biti, o tome će Vlada odlučivati' rekao je ministar financija Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Oglašavanje na Novoj TV - 4 Nikoga se ne štedi Nova TV beskompromisno čuva povjerenje gledatelja: Samo dva posto od ukupnih prihoda ostvareno je od oglašavanja državnih tvrtki i institucija Slika nije dostupna Odogovor banaka na novi 'Linićev udar' 'Ne brinite, mi smo već odavno usklađeni s EU regulativom'

A iz Vlade su više puta isticali: 'Nećemo oklijevati,i ni onima kojima samo dali povjerenje godinu dana, ako se ne naprave određeni pomaci i rezultati da ih se mijenja' rekao je ministar Gordan Maras. Da misle ozbiljno pokazala je nedavno smjena u HAC-u. 'Ja nisam bio zadovoljan kako su odradili svoj posao i priča je za mene gotova', rekao je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

>>
NO Dine: U petak konačna odluka o sudbini tvrtke

Uprava HŽ infrastrukture dobila je aneks ugovoru koji uvjetuje ispunjavanje zadanih rokova ili otkaz. Vidljive rezultate, tvrde, mogu postići u roku dvije godine. 'Ako ne uspijemo izvršiti ciljeve koji su pred nas postavljeni, onda je suludo da trošimo svoje vrijeme i vrijeme države, i novac poreznih obveznika', rekao je direktor HŽ infrastrukture Darko Peričić.

Prema podacima Ministarstva financija, samo su tri javne tvrtke povećale zaradu- Narodne novina, JANAF i Croatia osiguranje. No, pravo na menadžerske bonuse imaju svi koji su poslovali s dobiti ili pak uspjeli smanjiti gubitke. 'Mislim da ne bi trebalo i da to nije pitanje bonusa i nagrada. Jednostavno, dobro poslovati ne znači ništa, ostaje pitanje u što se ulagalo, koliko se novih pogona otvorilo. Daleko smo od toga da možemo bit zadovoljni i kod onih koji imaju pozitivan rezultat', rekao je Linić.

U HŽ Infrastrukturi neće tražiti bonus, njihovo poslovanje je negativno. 'To su sredstva državnog proračuna, imamo odgovornost prema građanima Republike Hrvatske'rekao je Peričić. Uskoro će se vidjeti hoće li jednaku odgovornost osjetiti i ostale tvrtke, ali i hoće li Vlada ostati dosljedna i smijeniti one koji ne rade dobro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene